MILANOVIĆ: Nećemo popuštati oko prava Hrvata u BiH; PLENKOVIĆ: Ako postoji jedna tema u kojoj se slažem sa Milanovićem, to je BiH
Foto: Profimedia

oštro

MILANOVIĆ: Nećemo popuštati oko prava Hrvata u BiH; PLENKOVIĆ: Ako postoji jedna tema u kojoj se slažem sa Milanovićem, to je BiH

Hrvatska -

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je da, dok je predsednik, Hrvatska više neće popuštati oko prava Hrvata u BiH.

Milanović je u intervjuu za Večernji list BiH objavljenom uoči posete toj zemlji rekao da su Hrvati u BiH konstitutivan narod i da moraju da biraju svoje predstavnike u vlasti bez preglasavanja.

Objasnio je da je prilikom nedavnog završnog kominikea NATO-a insistirao na spominjanju Dejtonskog sporazuma, pošto je njime zajamčena konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH kao jednog od tri ravnopravna.

"Hrvati su brojčano danas najmalobrojniji narod u BiH, ali to što su brojčano u manjini ne znači da su nacionalna manjina u BiH, niti će to ikada postati“, istakao je Milanović.

Rekao je da insistira na poštovanju Dejtonskog sporazuma, jer smatra da njegovim poštovanjem BiH može i mora postati uređena država koja će moći nastaviti put prema EU.

Predsednik Hrvatske je dodao da je u NATO dokumentu pomenuta i potreba izborne reforme i ukazao da ona mora da rezultira legitimnim političkim predstavljanjem.

"Pravo da biraš svog predstavnika temelj je svake demokratije, pa tako treba da bude i u BiH. Ne vidim ko bi imao nešto protiv prava Hrvata u BiH da sami biraju svoje predstavnike“, rekao je Milanović.

Ocenio je kao neprihvatljivu dosadašnju praksu preglasavanja tamošnjih Hrvata u Predsedništvu BiH i najave dela bošnjačkih stranaka kako bi slično moglo biti i u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda.

"Za Hrvatsku, to kažem kao predsednik Republike koja ima ustavnu obavezu da brine o Hrvatima u BiH, neprihvatljivo je da BiH bude država u kojoj će se sprovoditi nečiji eksperimenti, a pogotovo ne na štetu Hrvata“, rekao je hrvatski predsednik.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je na 14. Dubrovnik forumu rekao da je održao nekoliko susreta sa visokim evropskim i američkim zvaničnicima i tom prilikom im objasnio "politiku Hrvatske prema BiH u Berlinskom procesu i njihovom putu prema EU i NATO savezu, ali i politiku prema Hrvatima u BiH koji su konstitutivan narod koji moraju imati adekvatno zastupništvu u parlamentu".

"Ako postoji jedna tema gdje se ja i predsjednik Milanović slažemo, onda je to BiH", rekao je hrvatski premijer.

Što se tiče pozicije Hrvatske prema BiH, Plenković je rekao da je ona svima jasna.

"Svi znaju poziciju Hrvatske. Mi govorimo o temeljnim načelima Dejtonskog sporazuma: jedna zemlja, dva entiteta, tri naroda. Ovako kako je danas, nije dobro ni za koga. Jedan se narod oseća nezadovoljnim i da izbori nisu bili dobri. Moramo naći mehanizme koji će Hrvatima omogućiti da budu zastupljeni na adekvatan način. Koncept koji je postojao prvo vreme, nije poštovan. Nakon toga je netko odlučio da se inženjeringom može preglasati Hrvate", rekao je Plenković.

Kurir.rs/Tanjug/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track