LETEĆA POŠAST TERORIŠE SLAVONCE: Vlast reaguje i kada ih je samo 200, a procena je da ih je sada čak 32.000! VIDEO
Foto: Screenshot YT/Televizija Slavonije i Baranje

NEPOGODA

LETEĆA POŠAST TERORIŠE SLAVONCE: Vlast reaguje i kada ih je samo 200, a procena je da ih je sada čak 32.000! VIDEO

Hrvatska -

U avgustu, kada obično nema komaraca, Slavonce dočekuje nova invazija, zbog koje se, kad padne mrak, zaključavaju u svoje domove, koristi razne repelente i nada se da će užas što pre prestati.

Hrvoje Bekina (32), šef službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, rekao je da je uzrok nove poplave posledica nedavne sanacije Slavonije i drugih područja.

"Zbog poplava i kiša vodostaj Dunava je bio visok, a šumska područja Kopačkog rita potpuno su poplavljena", rekao je on.

On uporno prati stanje komaraca kako bi spasio Slavonce od invazije, ali poplave su bile nepredvidive, pa je tako stvoreno veliko područje za razmnožavanje komaraca. Tako svoje larve smeštaju u Kopački rit, gde su svi tretmani zabranjeni.

"Najrizičnije je oko područja Kopačkog rita, a to su Sarvaš, Nemetin, Podravlje, Donji Grad i Tvrđavica. Ovde brojimo najviše komaraca", dodao je on.

Ovde Hrvoje i njegove kolege moraju pretrpeti desetine, ako ne i stotine uboda svaki dan.

Kako bi mogli pratiti brojnost komaraca u Kopačkom ritu, ali i u drugim delovima Osječko-baranjske županije, koriste zamke koje imitiraju ljudsko izdisanje uz pomoć suvog leda. Imaju ugrađen i mali motor koji uvlači sve komarce u blizini.

O velikom broju komaraca u ovom drugom talasu govori i podatak da je do sada u istoj zamci u Kopačkom ritu u 12 sati uhvaćeno najviše 35.000 komaraca, a ako je u zamku uhvaćeno 200 komaraca u periodu od 12 sati, pali se alarm i prelazi se na dejstvo.

I dalje je najgore u Sarvašu, iako su tretmani privremeno pomogli.

"U Sarvašu i Podravlju je, prema poslednjim informacijama, gore nego bilo gde drugo. Trenutno brojimo trenutni ukupni rekord u Sarvašu sa 37 hiljada komaraca u 12 sati. Nakon tretmana ipak je uspio da se smanji na 7.000, ali verujem da će se danas ponovo povećati", rekao je Hrvoje.

Ove sedmice u Osijeku se dogodio veliki tretman prašine sa zemlje i tri tretmana.

"Mogu da kažem da je juče bilo mnogo manje komaraca nego pre nekoliko dana, ali će zbog velikog broja komaraca u Kopačkom ritu ovaj smanjeni broj trajati vrlo kratko", objasnio je on.

Iako trenutne procjene za naredne dane nisu optimistične, Hrvoje kaže da je prva generacija komaraca uvijek jača i veća, pa se nada da će se broj novih komaraca smanjiti za deset dana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track