SKANDAL U HRVATSKOJ UOČI POPISA: Nepostojeće udruženje ovim plakatom poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati?! (FOTO)
Foto: Profimedia

Raste nervoza u susret popisu stanovnika

SKANDAL U HRVATSKOJ UOČI POPISA: Nepostojeće udruženje ovim plakatom poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati?! (FOTO)

Hrvatska -

Verodostojnosti poziva trebalo bi valjda da doprinese i grb te nepostojeće verske zajednice koja je delovala u Zagrebu u vreme ustaške Nezavisne Države Hrvatske

Neregistrovano Hrvatsko udruženje pravoslavnih branitelja preko bilborda poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati i pripadnici nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve, a Karolina Vidović Krišto traži odlaganje popisa i lažno proziva Pupovca da je tražio da Srbe popisuju isključivo Srbi, piše glasilo Srba u Hrvatskoj Portal Novosti.

S približavanjem popisa stanovništva, koji počinje 13. septembra za one koji se popisuju samostalno preko sistema e-građani i 27. septembra za one koji se neće popisati preko interneta, rastu i pritisci političke desnice prema građanima srpske nacionalnosti.

bilbord, Srbi, popis, popis stanovništva, Hrvatska
foto: Facebook Printscreen/Portalnovosti.com

Tako su se ovih dana pojavili plakati s natpisom "Popis stanovništva 2021" i označenim rečima "Hrvat", "Pravoslavac" i "Hrvatska pravoslavna crkva" kojima nešto što se zove "Hrvatska udruga pravoslavnih branitelja" poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati i vernici nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve.

Verodostojnosti poziva trebalo bi valjda doprineti i grb te nepostojeće verske zajednice koja je delovala u Zagrebu u vreme ustaške Nezavisne Države Hrvatske, a koju poslednjih godina neuspešno pokušava da obnovi manja grupa predvođena samozvanim arhiepiskopom Aleksandrom Radoev Ivanovom iz Bugarske i desetak ljudi među kojima je najmanje pravoslavnih vernika.

Jedan od plakata postavljen je u Rijeci, u Baraćevoj ulici na Mlaci, a ima ih i po drugim delovima Hrvatske. Izvesni Goran Macura, koji na Fejsbuku pozdravlja ustaškim pozdravom "Za dom spremni" i predstavlja se kao jedan od inicijatora osnivanja Hrvatske udruge pravoslavnih branitelja, napisao je da je po Hrvatskoj postavljeno 80 takvih plakata.

Macura je pre nekoliko meseci gostovao u emisiji kod osuđenog dilera kokainom Velimira Bujanca gde je, između ostalog, rekao: "Medved je tvrdio da su i članovi SDSS-a branili Hrvatsku, a ja sam mu na to odgovorio da su mu oni pucali u brata, a ja nisam. Srpska pravoslavna crkva je instrument velikosrpske politike. Hrvatska neće biti u potpunosti samostalna država, dok se ne obnovi Hrvatska pravoslavna crkva!" Inače, "Hrvatska udruga pravoslavnih branitelja" nije registrovana u registru neprofitnih organizacija.

Osim ovakvih uličnih pokušaja, na popis stanovništva želi utiecati i nezavisna poslanica Karolina Vidović Krišto, koja je u Sabor ušla preko liste Domovinskog pokreta. Ona je u saborsku proceduru uputila zahtev za interpelaciju o radu Vlade oko popisa stanovništva, koju je potpisalo 17 zastupnika, kojom traži da se popis odloži za najmanje godinu dana zbog navodne upitne verodostojnosti pripreme tog postupka.

Pritom je lažno optužila predsednika SDSS-a Milorada Pupovca da je 28. februara 2020. godine "izneo neverovatan, protivustavni i protivdemokratski zahtev da popisivači srpske manjine budu isključivo Srbi. To ne samo da je uvreda državi i njenim telima, nego i pripadnicima te manjine – kao da oni nisu dostojni dati izjavu popisivaču koji je Mađar, Hrvat ili Nemac". Otkud je Vidović Krišto izvukla ovu izjavu, jasno je valjda samo njoj.

Kurir.rs/Portalnovosti.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja