KAMPANJA ZA POPIS U HRVATSKOJ: Ne budi samo Srbin, budi e-Srbin i možeš se popisati da niko ne sazna VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

tužno

KAMPANJA ZA POPIS U HRVATSKOJ: Ne budi samo Srbin, budi e-Srbin i možeš se popisati da niko ne sazna VIDEO

Hrvatska -

Srpsko narodno veće (SNV) objavilo je, u oviru kampanje "Ne budi samo Srbin, budi e-Srbin", spot u kojem pozvaju Srbe u Hrvatskoj da se bez straha izjasne kao Srbi na popisu stanovništva putem interneta.

U spotu se pojavljuje muškarac čije je prezime Srbljanović, koji spušta roletne i zamračuje stan, a pre nego što otvori stranicu za onlajn popis stanovništva, vadi karticu i bateriju iz mobilnog telefona, stavlja rukavice i masku, osluškuje komšije i uključuje glasnu muziku, odnosno čini sve da prikrije svoj nacionalni identitet.

Tek tada, u mračnom stanu i maskiran, upisuje u rubriku da je po narodnosti Srbin.

Kad završi, začuje zvono na vratima. Ispred ga dočeka sused koga glumi Rene Bitorajac. "Hej, Srbine, ajde molim te stišaj to malo, dete mi spava", kaže mu komšija.

"Ove godine na popisu stanovništva možeš se popisati online i izjasniti se koje si narodnosti, a da niko to ne dozna", poručuju u spotu.

Popis stanovništva u Hrvatskoj preko interneta traje do 26. septembra.

"Ta inicijativa je važna jer su se u nju uključile sve relevantne srpske organizacije koje su želele da pokrenu jednu afirmativnu kampanju da se građani Hrvatske na predstojećem popisu izjasne onako kako to Ustav i garantuje, dakle svoju nacionalnu i versku pripadnost", rekao je potpredsednik vlade Boris Milošević o kampanji "Budi e-Srbin".

"Reakcije su uglavnom pozitivne i nadam se da će tako i ostati. Naravno, biće i onih negativnih, ali to jednostavno treba ukalkulisati. Vrlo važno je da je ta kampanja afirmativna, nije usmerena ni protiv koga, samo poziva pripadnike srpske zajednice da se slobodno izjasne i verujem da će i druge zajednice krenuti sa sličnom kampanjom", dodao je on.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track