DECI U HR PODELILI KONTROVERZNE SVESKE S VOJNIKOM Na žalbu sestre učenice usledio komentar: Manjine da poštuju državu u kojoj žive
Foto: Profimedia, Printscreen/Facebook/Slobodna Dalmacija

skandal

DECI U HR PODELILI KONTROVERZNE SVESKE S VOJNIKOM Na žalbu sestre učenice usledio komentar: Manjine da poštuju državu u kojoj žive

Hrvatska -

Osnovce u Dardi, opštini iznad Osijeka, na školskim klupama dočekale su sveske sa motivom hrvatske zastave, vojnika i natpisom "Uspravno stojimo, ne klečimo ni pred kim, nismo mi nikoga tlačili, nemamo ništa s tim".

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, u pitanju je poklon od opštine kojom od 2005. godine upravlja HDZ-ovac Anto Vukoje.

Prikaz sveske je na svom privatnom Fejsbuk profilu objavila sestra jedne od učenica i kritikovala ga, na šta joj se u komentarima javio HDZ Opštine Darda i poručio da je to što joj se dizajn ne dopada, njena sramota.

"Dakle, prvi dan škole, dolazi moja sestra (12) kući i kaže: 'Dobili smo sveske u školi.' Pogledam ja te sveske, kad ono imam šta i da vidimi. Na ovoj fotografiji je sveska koju je moja dvanaestogodišnja sestra, a istu takvu i drugi njeni vršnjaci, dobila u školi. U školi koja vrvi od nacionalnih manjina (ne samo ovih problematičnih, strašnih Srba, već nekih desetak manjina), što učenika što profesora i ostalih zaposlenih u školi. Ako su se slučajno zalomili neki roditelji (poput mojih) koji nisu svoju decu naučili koja je razlika između 'naših' i 'njihovih', Opština se pobrinula da decu ipak upozna s gore navedenim pojmovima. S ponosom kažem da ova sveska ide za potpalu, moja sestra to sigurno neće nositi u školu", poručila je sestra učenice i dodala: "Hdz Opštinski Odbor Darda hvala na poklonu".

"Gospođo, to je vaša sramota i vaš odraz poštovanja prema državi u kojoj živite! Ako vas vređa hrvatska zastava i hrvatski vojnik, onda vam nije jasno gde živite i nije vam jasno da manjine moraju poštovati državu u kojoj žive na isti način na koji većinski narod poštuje prava tih istih manjina koje se sada bune!", napisali su joj u komentaru na objavu iz opštine Darda.

Direktor Osnovne škole Darda Janoš Boni rekao je da su sveske dobili u zatvorenim kutijama i da dizajn nisu ni videli ni odobrili jer je u pitanju poklon od opštine. Boni, međutim, ne vidi ništa sporno u dizajnu.

"Ništa strašno, zastava i silueta vojnika. Ja u tome ne vidim ništa loše, to je izraz domoljublja. Nova školska godina počinje s pogledom na hrvatsku zastavu i s himnom. Ne odobravamo politička obeležja, ali opštinska su svake godine bila istaknuta na koricama novih svezaka. Prethodnih godina imali smo fotografije naše opštine, dvorac, uz hrvatsku zastavu", rekao je on i dodao da su prethodne tri godine pregledali sveske pre deljenja ali da su im ove godine dostavljene u poslednji čas.

Svakako, u prikazanim simbolima ne vidim ništa loše", zaključio je Boni.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track