POPIS U HRVATSKOJ: Apel Srbima da se popišu i ispave nepravdu koja im je učinjena progonom i oduzimanjem prava
Foto: Printscreen/YouTube

u dve faze

POPIS U HRVATSKOJ: Apel Srbima da se popišu i ispave nepravdu koja im je učinjena progonom i oduzimanjem prava

Hrvatska -

U Hrvatskoj danas počinje popis stanovništva.

Popis se obavlja kroz dve faze, prva faza samopopisivanja kroz sistem e-Građani trajaće od 13. do 26. septembra, a druga faza popisa, kada popisivači izlaze na teren, trajaće od 27. septembra do 17. oktobra, saopšteno je iz Državnog zavoda za statistiku.

Kazne za nepopisivanje kreću se od 2.000 do 5.000 kuna (270 do 670 evra) za fizičke osobe, a iz Državnog zavoda za statistiku navode da je upitnik za popis jednostavan "kako ljudi ne bi odustajali kada počnu da se popisuju".

Udruženje Srba iz Hrvatske, sa sedištem u Beogradu, apelovalo je na sve Srbe u Hrvatskoj koji imaju pravo, prema hrvatskom Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova od 3. aprila ove godine, da iskoriste svoje pravo i da se popišu kako bi bar donekle ispravili učenjenu nepravdu najpre progonom, a onda i oduzimanjem prebivašista i gubljenjem svih prava koja iz toga proizlaze.

Ovo je treći po redu popis od ratnih zbivanja i prvi nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Popis nije samo od značaja za daljnje društvene i demogragske projekcije i analize nego prvenstveno radi ostvarivanja pojedinačnih prava.

Da bi olakšali popis institucije Srba u Hrvatskoj osmislile su zajedničku kampanju a Srpsko narodno veće (SNV) objavilo je, u oviru kampanje "Ne budi samo Srbin... Budi e-Srbin", spot u kojem je pozvalo Srbe u Hrvatskoj da se bez straha izjasne kao Srbi na popisu stanovništva putem interneta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track