FRATAR I SPLITSKA BANKARKA NA SUDU Prevara vredna milione evra posle 10 godina nema rasplet! Biskup poručio da ga ne uzmemiravaju!
Foto: Profimedia

ponovljeno suđenje

FRATAR I SPLITSKA BANKARKA NA SUDU Prevara vredna milione evra posle 10 godina nema rasplet! Biskup poručio da ga ne uzmemiravaju!

Hrvatska -

U Splitu je danas počelo novo suđenje fra Šimi Nimcu i bankarki Jasmini Bilonić za prodaju crkvene zemlje u Baškoj Vodi i zloupotrebu tešku gotovo 1,5 miliona evra. Teren je prodat kompaniji Sunčani Bast, ali novac od prodaje je fra Šime 'sklonio' na sigurno, navodno da izbegne zloupotrebe.

Većina novca nikada nije pronađena, samo je četvrtina pronađena na računu Jasmine Bilonić u Partner banci. Iako je račun blokiran na osnovu odluke splitskog suda, pokazalo se da je novcem izmanipulisano te da je Bilonić čak dokapitalizovao banku sa 700.000 kuna.

Zato su ona i regionalni direktor banke nedavno dobili optužnicu, a na ovu okolnost danas se osvrnula i Nela Pedišić, braniteljka fra Šime Nimca. Bilonić se, naime, branila da samo račun nije na njeno ime, dok je fra Šime imao karticu i PIN. Advokat Pedišić smatra da su nove okolnosti oko raspolaganja računom zapravo potvrdile odbranu njenog klijenta.

Fra Šime Nimac i Jasmina Bilonić izjavili su danas da se ne smatraju krivima za zločin koji se tereti u optužnici Županijskog državnog tužilaštva u Splitu. Nimac je rekao da nema prihoda ni imovine i da je trenutno u samostanu u Sumartinu na Braču. Jasmina Bilonić pak zarađuje 20 do 30.000 kuna mesečno kao konsultant. Rekla je i da je bez imovine, na što je branitelj fra Šime reagirao i preporučio sudu da od Lučke kapetanije Zadar dobije informacije o vlasništvu broda Lucki Me.

Joško Čeh, advokat Jasmine Bilonić, podsetio je da je čamac pod privremenom zabranom raspolaganja i da celo vrijeme, skoro punih 9 godina od izbijanja afere, njegov klijent snosi troškove održavanja plovila, poput plaćanja veza i slično.

Advokat Pedišić predložio je sudiji Dinku Mešinu da pribavi tužbu Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije protiv preduzeća Sunčani Bast koje je otkupilo zemljište. Parohija je tužila kako bi utvrdila ništavost kupoprodajnog ugovora, a prema informacijama advokata Pedišića, na Trgovinskom sudu je sklopljena nagodba prema kojoj župa zadržava vlasništvo nad preko 4.000 kvadratnih metara zemljišta.

Smatra da bi na ponovno suđenje trebalo pozvati bivšeg generalnog vikara Nadbiskupije i franjevačkog provincijala, koji je, istakla je, u parnici na Trgovačkom sudu govorio drugačije nego na suđenju na Županijskom sudu. Smatra i da bi trebalo pozvati nadbiskupa Marina Barišića, jer je samo njegovo ispitivanje moglo potvrditi odbranu fra Šime da je imao saglasnost svojih pretpostavljenih za prodaju zemljišta.

Sudija Mešin odlučio je da pozove i vikara i provincijala, ali i nadbiskupa Barišića, koji se nije pojavio na prvom suđenju, ali je rekao sudiji Slavku Lozini da nema posebnih saznanja o prodaji zemlje i zamolio ga da ga ne uznemirava.

Na kraju prvog suđenja, Nimac i Bilonić osuđeni su na zatvorske kazne, ali je Vrhovni sud ukinuo presudu zbog bitne povrede i vratio predmet na novo suđenje. Nimac i Bilonić danas nisu hteli da komentarišu slučaj.

Kurir.rs/Dalmatinskiportal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track