Najnovije vesti

PLENKOVIĆ: Podržavamo proširenje EU na susedne zemlje! Bez jasne poruke otvara se prostor drugim globalnim silama!
Foto: Profimedia / Natasa Kupljenik/MI-PRESS

samit eu-zapadni balkan

PLENKOVIĆ: Podržavamo proširenje EU na susedne zemlje! Bez jasne poruke otvara se prostor drugim globalnim silama!

Hrvatska

Hrvatska podržava proces proširenja Evropske unije na susedne zemlje, rekao je danas premijer te zemlje Andrej Plenković u Sloveniji i upozorio da se bez jasne poruke jugoistoku Evrope o evropskoj perspektivi otvara prostor za druge globalne sile na tom prostoru.

"Pozicija Hrvatske vrlo je jasna. Mi podržavamo evropsku perspektivu, proces proširenja EU-a na nama susedne zemlje. Smatramo da je to izrazito važno i da tu poruku treba snažno poslati i danas", rekao je Plenković novinarima uoči neformalne radne večere s kolegama iz EU, prenela je agencija Hina.

Dodao je da će deklaracija sadržati termine poput evropska perspektiva i proces proširenja, ali kaže da "nije realno očekivati" da će se u njoj navesti i vremenski okvir ulaska tih zemalja u EU.

Slovenačko predsedavanje Savetom EU predložilo je da se u deklaraciji navede da EU treba da bude spremna za prijem svih zemalja Zapadnog Balkana najkasnije do 2030.godine.

Tome se protive pre svega zemlje zapadne Evrope, ali je dobro da se pokreće pitanje o vremenskom okviru, rekao je Plenković.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia / Natasa Kupljenik/MI-PRESS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track