SRPSKA SVETINJA IZRANJA IZ JEZERA U HRVATSKOJ: Zidine potopljenog manastira Dragović iz 14.veka pojavile se zbog niskog vodostaja!
Foto: video prtscr / Dnevnik.hr

pod vodom 60 godina

SRPSKA SVETINJA IZRANJA IZ JEZERA U HRVATSKOJ: Zidine potopljenog manastira Dragović iz 14.veka pojavile se zbog niskog vodostaja!

Hrvatska -

Nizak vodostaj jezera Peruća koje se prostire između Sinja i Vrlike u Hrvatskoj, otkriva ostatke starog srpskog manastira iz 14. veka.

Iz vode su izvirili delovi zidina starog pravoslavnog manastira Dragović iz 1395. godine, koji je 1958, zbog gradnje akumulacijskog jezera i hidroelektrane bio potopljen.

Kako prenosi hrvatski Dnevnik, površina jezera Peruća sve se više spušta, voda je sve plića, a lokalno stanovništvo zna da je ispod vode ostao čitav jedan život, potopljen pre više od 60 godina. Gospođa Mara bila je devojčica kada su im potopili kuću.

''Prekrasno, one njive, polja, kukuruzi, cveće na prozorima, ono sve lepo'', priseća se Mara Bešlić u izjavi za Dnevnik.

Novi manastir sazidan je daleko iznad površine jezera, da bi 1995. godine bio opustošen.

Priča o manastiru Dragović ima poseban značaj. Naime, u pitanju je jedan od tri istorijska srpska manastira u Dalmaciji, podignut šest godina posle legendarne Kosovske bitke, u periodu teškom za srpski narod.

Manastir Dragović spada u red tri najznačajnija dalmatinska manastira. Pored Krupe i Krke, koji su sagrađeni nešto ranije.

Kurir.rs / Mondo, Dnevnik.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track