HRVATSKA IMA 237.000 STANOVNIKA MANJE NEGO 2011. Masovno odlaze iz Vukovara, Osijeka, Splita, Petrinje, Požege! Zagreb izuzetak
Foto: Shutterstock

Procena uoči popisa

HRVATSKA IMA 237.000 STANOVNIKA MANJE NEGO 2011. Masovno odlaze iz Vukovara, Osijeka, Splita, Petrinje, Požege! Zagreb izuzetak

Hrvatska -

Državni zavod za statisku Hrvatske uoči popisa koji očekuje ovu držvu objavio je procenu broj stanovnika po gradovima, opštinama i županijama koliko je bilo na kraju prošle 2020. godine.

Prema prcenama ovog zavoda krajem 2020. Hrvatska je imala četiri miliona i 48 hiljada stanovnika, što je prema proceni ove državne institucije 237.000 stanovnika manje nego na zadnjem popisu koji je održan 2011. godine.

To znači da je Hrvatska za deset godina izgubila pet posto populacije, ili rečeno prostim rečnikom svakog dvadesetog stanovnika.

Uprkos negativnom trendu, neke administrativne jednice (Županije) beleže i ras stanovništa i to tri od poslednjeg popisa 2011. To je Grad Zagreb u kome trenutno živi 19.000 stanovnika više nego pre 10 godina. Porast stanvnika zabeležile su Istraska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali je ta brojka skoro neznatna. U istarskoj županiji broj stanovnika u odnosu na 2011. porstao je za 2.000, dok u Dubrovačko-neretvanskoj u odnosu na isti period za svega tri stanovnika.

Najveći gubtinici stanovnika su sledeće županije: Osječko-baranjska županija, u kojoj u odnosu na prošli popis sada živi 35.521 čovek manje, dok je najveći pad u broju stanovnika doživela Vukovarsko-sremska županija, koja je izgubila više od 17 odsto populacije. Sisačko-moslavačka izgubila je (-16.7 posto) i Požeško-slavonska (-16.5). Najviše ljudi, gledajući po gradovima, izgubila Rijeka izgubila više od 14.500 stanovnika, a depopulacija je zahvatila i ostale gradove na jadranskoj obali, pa je tako Split ostao bez 10.000 stanovnika i Osijek koji ima 7650 ljudi manje nego pre 10 godina.

Od ostalih gradova u Hrvatskoj gubitak stanovništva zabeležili su u i Petrinja koja je izgubila nešto više od 18 odsto stanovništva, dok su više od 10 odsto izgubili Sisak i Kutina. Najveći gubitnici su gradovi iz istočne Hrvatske. Vukovar prednjači sa izgubljenom petinom stanovništva. Među najvećim gubitašima su još tri slavonska grada - Požega, Slavonski Brod i Đakovo.

Od gradova u Hrvatskoj gradovi na moru Solin, Kaštela, Dubrovnik, a na kopnu Sveta Nedelja kod Zagreba imaju najveći relativni rast

Najveće relativno povećanje broja stanovnika među 30 najvećih gradova beleži Solin (+11.6 odsto), a značajniji skok ostvarili su Kaštela (+5.95), Dubrovnik (+4.88) i Sveta Nedelja (+4.08 posto).

Međutim, prravo stanje znaće se posle pravog popisa stanovništa, koji tek u Hrvatskoj kreće

Pravu demografsku sliku Hrvatske vidjet ćemo krajem ove godine kada se očekuju rezultati aktualnog popisa stanovništva 2021. godine.

Metodologija kako se izračunava broj stanvnika u Hrvatskoj

DZS je na svojim službenim stranicama objavio metodologiju izračuna procene broja stanovnika.

"Izvori podataka za procenu broja stanovnika Republike Hrvatske jesu sledeća istraživanja: Popis stanovništva, kuća i stanova 2011., statistika rođenih, statistika umrlih, statistika unutrašnje migracije stanovništva, statistika spoljne migracije stanovništva. Procene broja stanovnika obuhvataju sve osobe koje su Popisom stanovništva, kuća i stanova 2011. uključene u ukupan broj stanovnika Republike Hrvatske, sve osobe koje su rođene, a upisane su u Državnu matičnu knjigu rođenih u period od 1. aprila 2011. do datuma procene, sve osobe koje su umrle, a upisane su u Državnu knjigu umrlih u periodu od 1. aprila 2011. do datuma procene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja