HRVATSKA PRELOMILA: Doneta odluka o kovid potvrdama, evo ko će morati da ih ima, a na koga se ne odnose
Foto: Zeljko Lukunic / Xinhua News / Profimedia

korona

HRVATSKA PRELOMILA: Doneta odluka o kovid potvrdama, evo ko će morati da ih ima, a na koga se ne odnose

Hrvatska -

Kovid potvrde će od utorka biti obavezne u svim državnim i javnim institucijama, a šef hrvatskog Stožera civilne zaštite Davor Božinović pojasnio je ko će morati da ih ima a ko ne.

Odluka se odnosi na zvaničnike, državne i javne službenike, lokalne službenike, zaposlene trgovačkih društava u vlasti države ili lokalne samouprave, rekao je Božinović na konferenciji za medije.

"Zvaničnici, službenici i zaposleni obavezni su EU-potvrdu ili odgovarajući dokaz predočiti prilikom ulaska u prostorije i dati je na uvid osobi koju poslodavac odredi. Ista odluka odnosi se na sve stranke koje tu dolaze, sve pružaoce usluge koji pružaju usluge u tim prostorima ili druge osobe koje tu dolaze po bilo kojoj osnovi. Oni koji odbiju predočiti potvrdu ne mogu ulaziti u prostorije", dodao je on.

Odluka se odnosi i na vojsku i zaposlene na aerodromima, rekao je šef Stožera.

Na koga se ne odnosi?

"Ovo se ne odnosi na studente, učenike, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dete ili učenika u školu u vrtić, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, na osobe koje u područje HZZO-a dolaze podići svoju kovid-potvrdu, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posledice, na osobe koje imaju kontraindikaciju na cepivo", rekao je Božinović.

Data je preporuka i poslodavcima na koje se ovo ne odnosi da sami mogu uvesti meru, dodao je on.

Obavezno testiranje

Božinović je potvrdio da je Stožer doneo odluku obaveznog testiranja svih zaposlenih u javnom sektoru, te da odluka stupa na snagu u utorak 16. novembra.

Uvodi se sigurnosna mera testiranja prilikom dolaska na posao javnih ustanova i organizacija čiji je osnivač RH. Odluka stupa na snagu u utorak kako bi svi stigli da se pripreme, rekao je on.

Svi će morati da se testiraju najmanje dvaput nedeljno. Oni na koje se odnosi odluka, moći će se testirati na 6407 testnih mesta. Mera se uvodi iz epidemioloških razloga, a kovid potvrda je dokaz da je osoba vakcinisana, negativna ili je preležala virus. Oni koji odbiju da pokažu potvrdu ili odbiju testiranje neće moći da uđu u prostorije, rekao je Božinović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track