Najnovije vesti

HRVATSKI MINISTAR ODBRANE OTKRIO ŠTA SVE UKLJUČUJE UGOVOR O KUPOVINI RAFALA: Obuka, rakete, bombe, simulator....
Foto: Profimedia

Kompatibilni sa NATO

HRVATSKI MINISTAR ODBRANE OTKRIO ŠTA SVE UKLJUČUJE UGOVOR O KUPOVINI RAFALA: Obuka, rakete, bombe, simulator....

Hrvatska

Odluka da Hrvatska kupi borbene avione tipa "Rafal" donesena je 28. maja ove godine. a dolaskom francuskih predstavnika, ugovor će u sredu 25. novembra napokon biti i potpisan.

Ministarstvo odbrane zaduženo je za sprovođenje svih potrebnih radnji u vezi sklapanja ugovora između Hrvatske i Francuske. Ugovor će potpisati ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrarka odbrane Florence Parli.

Ministar Banožić rekao je kako je reč o avionima potpuno kompatibilnima NATO standardima koji će Hrvatskoj biti “dovoljni 30 i više godina”.

Uključeni delovi, oprema, obuka, simulator i naoružanje

Banožič je naveo je i da je uz 12 aviona, u paketu i moderan simulator letenja koji će omogućiti celoviti spektar obuke i validacije taktike, zemaljska i ispitna oprema, kao i rezervni delovi te sveobuhvatna podrška kompanije proizvođača.

“Obezbeđen je i moderan osnovni paket naoružanja vazduh-vazduh i vazduh-zemlja za gađanje, raketiranje i bombardovanje ciljeva i obuka osoblja po načelu ‘obuka obučavalaca”, dodao je.

Banožić je istakao i da će se obuka letačkog i vazduhoplovno-tehničkog osoblja sprovoditi u Francuskoj i Hrvatskoj. Početak obuke vazduhoplovno-tehničkog osoblja predviđen je za kraj 2022. godine, dok je početak obuke letačkog osoblja planiran početkom 2023. godine.

“Ugovorom je obuhvaćena i vojna saradnja, školovanje i održavanje zajedničkih vežbi francuskog i hrvatskog ratnog vazduhoplovstva" rekao je Banožić.

“Prijenos vlasništva nad avionima, naveo je, sprovesti će se u Francuskoj pa će do kraja 2024. godine u Hrvatskoj biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. i preostala četiri aviona”, dodao je.

Sve avione će iz Francuske u Hrvatsku “prevesti” piloti Hrvatskoga ratnog vazduhoplovstva.

Ove je godine za kupnju Rafalea u državnom budžetu Hrvatske obezbeđeno je 2,3 milijarde kuna, u narednoj godini ta svota iznosi više od 2,1 milijarde kuna, u 2023. ona je 1,8 milijardu kuna, u 2024. 1,7 milijardu kuna, a zatim u 2025. godini nešto manje od pola milijarde kuna te u 2026. godini 133,4 miliiona kuna.

Kurir.rs/7dnevno.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja