REŠENA MISTERIJA! Evo zašto će Hrvatska platiti 100 miliona evra skuplje francuske Rafale
Foto: EPA/Peter Klaunzer, Profimedia

ništa sporno

REŠENA MISTERIJA! Evo zašto će Hrvatska platiti 100 miliona evra skuplje francuske Rafale

Hrvatska -

Saznalo se zašto će Hrvatska lovačku eskadrilu F3R Rafal platiti 1,1 milijaru evra, umesto 999 miliona evra koje je Francuska ponudila na tenderu za kupovinu borbenih aviona.

Naime, ministar finansija Zdravko Marić rekao je na jučerašnjoj sednici Vlade da je data saglasnost da se kroz državni budžet za ceo posao izdvoji ukupno 1.155.508.893 evra.

Marić nije objasnio zašto se zašto se cena od maja, kada je Vlada prihvatila francusku ponudu do danas povećala za više od 100 miliona evra.

Danas se saznalo da cena nije povećana već da je reč o iznosu PDV na naoružanje i dodatnu opremu.

Hrvatska Vlada je saopštila da je dala saglasnost da se kroz državni budžet za ceo posao izdvoji ukupno 1.155.508.893 evra uključujući PDV, preneo je danas Tango Six.

Kako je navedeno u Zaključku Vlade, nabaviće se 12 (polovnih) aviona i prateća oprema čija će otplata do pune cene od 1,155 milijardi evra sa PDV-om trajati od tekuće pa sve do 2026. godine:

– Početak obuke vazduhoplovno-tehničkog osoblja predviđen je za kraj 2022. godine, dok je početak obuke letačkog osoblja planiran početkom 2023. godine. Uz avione u paketu se nalazi i moderan simulator letenja koji će omogućiti sveobuhvatan spektar obuke i validacije taktike, zemaljska i ispitna oprema, kao i rezervni delovi te sveobuhvatna podrška proizvođača.

Prenos vlasništva nad avionima biće urađen u Francuskoj pa će do kraja 2024. godine u Hrvatskoj biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. i preostala četiri aviona. Sve avione će iz Francuske u Hrvatsku prevesti piloti Hrvatskoga ratnog vazduhoplovstva, stoji u saopštenju Vlade Hrvatske.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track