Pupovac opleo po Milanoviću: On je bezosećajan i manipulativan! Juri da se dopadne ljudima koji nemaju nikavu svest
Foto: Beta Mario Strmotić, EPA Antonio Bat

UBISTVO PORODICE ZEC

Pupovac opleo po Milanoviću: On je bezosećajan i manipulativan! Juri da se dopadne ljudima koji nemaju nikavu svest

Hrvatska -

Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) i poslanik u saboru Milorad Pupovac oštro je danas kritikovao predsednika Hrvatske Zorana Milanovića zbog njegove izjave o obeležavanju 30. godišnjice ubistva porodice Zec.

"Ta izjava je mogla biti rečena samo od nekoga ko je bešćutan ili iznimno manipulativan s ciljem da se dopadne ljudima koji nemaju nikakvu svest šta se dogadjalo ljudima poput porodice Zec. Ne bi me čudilo da Zoran Milanović odluči da dodeli još neko odlikovanje onima koji su ubili porodicu Zec ili možda predsedničke penzije", rekao je Pupovac novinarima u Zagrebu.

Milanović je juče upitan o 30. godišnjici ubistva porodice Zec u Zagrebu, odgovorio da su preživeli članovi porodice 2004. pozvani u vladu i da su dobili odštetu, dodavši "šta još treba".

Porodicu Zec, srpske nacionalnosti, medju kojima i 12-godišnju devojčicu Aleksandru, ubili su pripadnici hrvatskih specijalnih policijskih jedinica na čijem je čelu bio Tomislav Merčep, po kojem je jedinca nazvana "mečepovci".

U noći izmedju 7. i 8. decembra 1991. ubijeni su Aleksandra i njena majka Marija, dok je otac ubijen nekoliko sati ranije u dvorištu svoje kuće u naselju Trešnjevka u Zagrebu.

Zločin su preživeli Aleksandrina sestra Gordana, tada sedmogodišnjakinja i brat Dušan, tada desetogodišnjak.

Pupovac je rekao da Milanović "olako pljuje po ljudima i olako odlikuje ljude".

On je rekao da je za njega mesto predsednika države "prazno" i da se "tamo uselio neko ko ne zna šta je predsednik i kako se ponaša".

Potpredsednik Vlade iz reda srpske manjine Boris Milošević je Ilanovićevu izjavu ocenio kao "grozan komentar".

"Umesto empatije i poruke ohrabrenja koju zapravo treba očekivati od jedne institucije kao što je predsednik, čuli smo jedan grozan komentar. I samo bih se na tome zaustavio", rekao je Milošević.

Predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Pedja Grbin rekao je novinarima da u slučaju likvidacije porodice Zec nije dovoljna samo odšteta, već da treba odati počast toj porodici kao simbolu zločina nad civilima.

Komentarišući Milanovićevu izjavu o različitim vrstama genocida, i da po njemu Srebrenica nije isto što i Holkaust ili Jasenovac, Grbin je rekao da je, što se tiče SDP, u Srebrenici počinjen genocid i u tome nikakve nikakve dileme.

Milanovićev je nekadašnji predsednik SDP i bio je kandidat te stranke na predsedničkim izborima.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track