MILANOVIĆ SPREMA ODLIKOVANJA ZA AKTERE HRVATSKOG PROLEĆA 1971. Zvonimirov orden za učesnike prve nacionalističke pobune u SFRJ!
Foto: Natasa Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia

50 godina od događaja

MILANOVIĆ SPREMA ODLIKOVANJA ZA AKTERE HRVATSKOG PROLEĆA 1971. Zvonimirov orden za učesnike prve nacionalističke pobune u SFRJ!

Hrvatska -

Hrvatski predsednik Zoran Milanović u ponedeljak će odlikovati oredenom Veleredom kralja Dmitra Zvonimira sa lentom aktere Hrvatskog proleća.

Ovim ordenom odlikovani će biti: Jozo Ivičević Bakulić, posmrtno, Dražen Budiša, Ivan Zvonimir Čičak, Goran Dodik, Ljudevit Jonke, posmrtno, Ante Paradžik, posmrtno, Hrvoje Šošić, posmrtno, Marko Veselica, posmrtno, Vladimir Veselica, posmrtno.

Povod za odlikovanje gore navedenih nalazi se u proslavi 50. godina od sloma Hrvatskog proleća 1971. godine prvog separatističkog pokreta, koji je nastao u redovima hrvatskih komunista, koji su tražili veća prava Hrvata u Jugoslaviji. Tadašanja komunistička vlast nije nimalo blagonaklono gledala na ovaj pokret, koji se smatrao kontrarevolucionarnim i nacionalističkim jer su ga inicirali komunisti iz redova Hrvatskog naroda. Posle studentske pobune i antisrpskih parola na mitinzima u Dalmatinskoj zagori (Drniš) usledilo je obračun sa akterima ovog proleća, što je rezultiralo njihovim hapšenjem i odstranjivanjem iz političkog i javnog života.

Vodeći akteri bili su osuđeni na zatvorske kazne, pa je tako Dražen Budiša osuđen na četiri, a Ivan Zvonimir Čičak na tri godine zatvora.

Kurir.rs/T portal/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track