NA VRBI RODILO GROŽĐE? Plenković BRANI Milanovića: Stvari se mogu brzo izvući iz konteksta
Foto: EPA / Johanna Geron / Pool

sarajevo i mostar

NA VRBI RODILO GROŽĐE? Plenković BRANI Milanovića: Stvari se mogu brzo izvući iz konteksta

Hrvatska -

Hrvatski premijer doputovao je u zvaničnu posetu Bosni i Hercegovini.

Hrvatski premijer Andrej Plenković doputovao je u zvaničnu posetu Bosni i Hercegovini kako bi poslao poruku o celovitosti BiH i potrebi za dijalogom i smanjenjem napetosti, piše Jutarnji list.

Plenković se posle susreta sa predsedavajućim Veća ministara BiH Zoranom Tegeltijom obratio novinarima i rekao da dolazi u ime Hrvatske "kao prijatelj i kao partner".

- Šaljem poruku o celovitosti BiH i ravnopravnosti sva tri naroda BiH. Hrvatska poštuje Dejtonski sporazum, želimo da svi zastupnici budu legitimno zastupljeni, rekao je on i dodao da Hrvatska želi da pomogne BIH na putu ka EU i podrži ih po pitanju pandemije.

- Što se tiče unutrašnjih političkih pitanja u BiH, ključna je poruka o celovitosti BiH i pravilnom funkcionisanju institucija BIH. Razumeli smo od Tegeltije da je Veće imalo svega četiri sastanka od juna do sada, a mi u Hrvatskoj se sastajemo barem jednom nedeljno. Želeli bismo da institucije BiH budu funkcionalne, da su u njima svi kvalitetno zastupljeni i da takve donose predloge zakona i za parlament. Hrvatska ne želi da vidi ikakve separatističke tendencije unutar BiH i želimo da se poštuje Dejtonski sporazum. Tuđman je bio jedan od ključnih aktera koji je pomogao da se dogovor u Dejtonu dogodi.

Plenković se dotakao i Srebrenice i rekao da veruje da predsednik Zoran Milanović nema nikakvih dilema oko Srebrenice i da je objasnio što je mislio, jer se "u takvim izjavama stvari jako brzo mogu izvući iz konteksta".

- Što se tiče pitanja genocida u Srebrenici, zvanični stav Hrvatske nikada nije došao u pitanje. Ja čak smatram i da je predsednik Milanović uspeo da objasni ono šta je hteo reći, nekad te formulacije jako brzo dobiju određeni spin u medijima. Međutim, videli ste i neke njegove ranije izjave gde i on oko Srebrenice i genocida nije imao nikakvih dilema, rekao je Plenković.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track