HRVATSKI SABOR USVOJIO DRAKONSKI ZAKON O KORONA KAZNAMA! Opozicija: Da se vidi ko je glasao za uvođenje diktature! VIDEO
Foto: Screenshot Internet TV Hrvatskoga sabora

burna rasprava

HRVATSKI SABOR USVOJIO DRAKONSKI ZAKON O KORONA KAZNAMA! Opozicija: Da se vidi ko je glasao za uvođenje diktature! VIDEO

Hrvatska -

Jesenje zasedanje hrvatskog Sabora završeno je, između ostalog, usvajanjem zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji za nepoštovanje mera uvodi drakonske kazne.

Rasprava o ovom zakonu bila je burna, pa je predsednik parlamenta Gordan Jandroković morao da reaguje nizom upozorenja. Zato su opozicioni klubovi poslanika tražili pauzu.

"Na početku pandemije seli smo i razgovarali. Ti razgovori su trajali tri dana, a posle toga HDZ može da radi šta hoće. Tvrdoglavo ste navodili ljude na proteste i one koji parazitiraju na smrti da prikupljaju potpise za referendum. Ali ovdje imamo priliku da ispravimo greške“, rekao je Peđa Grbin iz SDP-a.

„Ovaj zakon pod maskom zaštite građana od bolesti je prevara. Vi danas donosite odluku i tražim da se tačno zna ko je glasao i ko je glasao za uvođenje diktature. Pokušavate da nelegalno legalizujete covid sertifikate. Vi ste donedavno rekao da neće biti potrebni sertifikati, a preko noći su ih uveli u državne institucije kao drumske pljačke. Ovim zakonom ubijate demokratiju“, rekao je Miro Bulj iz Mostova i dodao da se plaši da će se uvesti kovid sertifikati za decu.

Izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisane su novčane kazne u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna (1 evro-7,5 kuna) za odgovorne osobe koje ne poštuju obavezu podnošenja potvrde o COVID-u u javnopravnim telima. Predlog zakona uvodi novu meru bezbednosti koja se odnosi na obavezu podnošenja dokaza o testiranju, vakcinaciji ili tome da je neko preležao zaraznu bolest radi ulaska na određeno područje i razrađuje primenu ove mere bezbednosti prilikom ulaska u prostorije javnih organa, kao i obavezu odgovornih lica da obezbede njeno sprovođenje.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track