HRVATSKA VLADA ODREŠILA KESU ZA POVRATNIKE: Kome je dosta pečalbe, dobija 26.000 evra, uz ove uslove!
Foto: Shutterstock, Profimedia, screenshot YT

hrabro

HRVATSKA VLADA ODREŠILA KESU ZA POVRATNIKE: Kome je dosta pečalbe, dobija 26.000 evra, uz ove uslove!

Hrvatska -

Vlada će novim merama pokušati da popravi demografsku sliku Hrvatske. U iščekivanju konačnih rezultata ovosenjeg popisa stanovništva, Vlada je odlučila da „odveže kesu” i privuče one koji su poslednjih godina emigrirali u inostranstvo.

Tako će povratnicima biti ponuđen poticaj za samozapošljavanje u iznosu od 150.000 kuna (1 evro-7,5 kuna) i još 50.000 kuna samo za povratak, piše Jutarnji. Oni koji žele preseliti posao iz bogatijih u manje razvijene delove Hrvatske, osim novca za samozapošljavanje, mogu dobiti i dodatnih 25.000 kuna za selidbu.

Ovi podsticaji biće dostupni od 1. januara naredne godine kroz meru "Biram Hrvatsku", koja će u četvrtak biti predstavljena Vladi. Ministarstvo rada kaže da želi da obezbedi kvalifikovanu radnu snagu širom zemlje. Podsticaji će biti podeljeni u dva segmenta. Jedan će se baviti povratnicima iz EU, a drugi ekonomskim migracijama u manje razvijene krajeve Hrvatske.

Očekuje se da bi Vlada mogla povećati podsicaje za samozapošljavanje u zelenoj i digitalnoj industriji na 150.000 kuna isplativih za dvije godine. Trenutni poticaji iznose 130.000 kuna, a prema dostupnim podacima 85 posto korisnika koji su započeli posao prije pandemije i dalje radi.

Povećaće se i podsticaji za pripravnike. To znači da će firma koja zaposli pripravnika sa srednjom stručnom spremom mjesečno primati paušal do 50.000 kuna godišnje, odnosno 60.000 kuna za zaposlenog sa višom stručnom spremom.

Takođe će biti sufinansirani i troškovi zarada u zelenim i digitalnim aktivnostima za osobe u nepovoljnom položaju i osobe sa invaliditetom. Država će poslodavcima za osobe u nepovoljnom položaju plaćati 45.000 kuna godišnje, a za osobe s invaliditetom do 70.000 kuna. Sve te mere vredne su milijardu kuna, a novac je osiguran u državnom budžetu, evropskim strukturnim fondovima i Nacionalnom planu za otpornost i oporavak.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track