HOROR IZ 1995. DOBIO SUDSKI EPILOG: Pravda za dečaka koga koji je na železničkoj stanici u Zagrebu preživeo udar od 25.000 volti
ilustracija, Foto: Marina Kovacevic / Alamy / Alamy / Profimedia

presuda

HOROR IZ 1995. DOBIO SUDSKI EPILOG: Pravda za dečaka koga koji je na železničkoj stanici u Zagrebu preživeo udar od 25.000 volti

Hrvatska -

Opštinski sud u Zagrebu nedavno je doneo prvostepenu odluku prema kojoj će HŽ Zagrepčaninu Tomislavu morati isplatiti 681.000 kuna (1 Evro - 7,5 kuna) plus kamate od 2007. godine. Ukoliko takva presuda postane pravomoćna, Tomislavu bi trebalo pripasti ukupno više od 1,5 miliona kuna sa kamatama.

Reč je o slučaju iz 1995. Te godine u maju oko 15.30, dva dečaka su se igrala na zagrebačkom kolodvoru i počela da se penju na vagone. Nakon što su se popeli na jedan od vagona, spremali su se da krenu ka sredini kada ih je udarila struja od 25.000 volti. Jedan od njih, Luka, preminuo je sa lakšim povredama opasnim po život, dok je drugi dečak prošao mnogo teže.

Iako je Tomislavov život spašen, posle nesreće je ostao teški invalid sa 95 odsto smanjenim radnim i životnim aktivnostima. Sud je nedavno odlučio da je dečak tada 25 odsto kriv za nesreću, dok je ostatak krivice na Hrvatskim železnicama, piše portal Danica.

Prema sudu, odredbom Pravilnika o unutrašnjem redu na železnici zabranjeno je ukrštanje železničkih pruga i koloseka i drugih mesta i objekata ako je takvo prelaženje zabranjeno i označeno jednim od natpisa „zabranjeno hodanje po pruzi – opasno po život”. "zabranjeni pristup - opasno po život" , "Zabranjeno diranje - opasno po život".

Kurir.rs/RTL.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track