PENTAGON PISAO HRVATIMA: Bilo bi lepo da izaberete naša borbena vozila! Otkriveno i ko su američki takmaci!
Foto: Profimedia

lobiranje

PENTAGON PISAO HRVATIMA: Bilo bi lepo da izaberete naša borbena vozila! Otkriveno i ko su američki takmaci!

Hrvatska -

Pismo, koje je potpisala zamenica pomoćnika sekretara za odbranu SAD Laura K. Kuper, upućeno je načelniku Ministarstva odbrane, ministru odbrane Mariju Banožiću, a stiže mesec dana pre roka za donošenje odluke.

Najvažnija stvar u celokupnom sadržaju pisma je uverenje administracije Pentagona da će Republika Hrvatska uspešno i u propisanom roku nabaviti korišćena borbena vozila pešadije Bradli ODS.

Štaviše, ova poruka zamenika Kupera, iako napisana uobičajenim diplomatskim rečnikom, pokazuje poseban interes i pažnju Vašingtona da Republika Hrvatska zatvori ovaj proces.

Nesporazum između predsednika Milanovića, koji se zalaže za američka vozila, i premijera Plenkovića i njegovog ministra Banožića, koji, zapravo, nemaju pojma šta da rade, traje već mesecima.

Poznavaoci, pak, objašnjavaju da se oko kupovine Bredlija vodi žestok rat u sektoru odbrane na nešto nižim nivoima, gde se sukobljavaju dve struje sukoba sa različitim motivima: za jeftinije, starije i borbene. - potvrdio je Bredli, drugi za češki projekat (vozilo još nije ni blizu serijske proizvodnje) borbenog vozila Link. I cena je neuporediva: cena po vozilu Bredli posle rekonstrukcije u Đuri Đakoviću je 2,4 miliona dolara, a za novi Link 11,3 miliona dolara bez ikakve logističke podrške.

Amerikanci, uz ukupnu cenu Republike Hrvatske od 150 miliona dolara (Pentagon za ovaj projekat donira 45 miliona dolara), isporučuju 82 vozila, specijalni alat, rezervne delove za vozila i motore, municiju za top 25 mm, TOV protivtenkovske rakete. I, naravno, geopolitička podrška Oružanim snagama i Vladi RH.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track