NOVI DETALJI TRAGEDIJE NA KORČULI U KOJOJ SU STRADALA 3 MLADIĆA: Motor odleteo 30 metara, vozač (19) tek položio vozački ispit
Foto: Printscreen YT/World Traveler

sedmodnevna žalost u smokvici

NOVI DETALJI TRAGEDIJE NA KORČULI U KOJOJ SU STRADALA 3 MLADIĆA: Motor odleteo 30 metara, vozač (19) tek položio vozački ispit

Hrvatska -

Nakon što su u saobraćajnoj nesreći poginula trojica mladića, opština Smokvica je zbog te velike tragedije, jedne od najvećih u istoriji tog korčulanskog mesta, proglasila sedmodnevnu žalost.

Naime, 2. januara, 45 minuta nakon ponoći na državnom putu između Blata i Vele Luke smrtno su stradali mladići iz tog mesta, u dobi do 19, 22 i 24 godine.

Nesreća se dogodila kada je 19-godišnji vozač zbog brzine neprilagođene uslovima i stanju kolovoza, nepregledne krivine, mokrog kolovoza i smanjene vidljivosti izgubio kontrolu nad vozilom, koje je zatim sletelo izvan kolovoza i udarilo u stablo.

Sva trojica poginulih mladića bila su iz Smokvice. Dvojica od njih, Ante Salečić i Tomislav Tomašić, bila su članovi lokalnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, a sva trojica su bila aktivna u Viteškom udruženju Kumpanjija.

Kako nezvanično saznaje Dubrovački Vjesnik, mladići su se pre nesreće zabavljali u jednom kafiću u Blatu.

Društvo je bilo veće - dva automobila išla obilaznicom, a jedan glavnim putem

Kako se kafić zatvorio u ponoć, mladići su navodno sa ekipom odlučili zabavu da nastave u privatnoj vikendici u Veloj Luci. Vjesnik neslužbeno saznaje da ih je bilo više i da su na zabavu u vikendicu krenuli sa tri automobila.

Dva vozača su odlučila da krenu obilaznicom, da voze polako i da izbegnu policiju na glavnom putu jer su malo popili. Trojica mladića navodno nisu pila pa su odlučila da idu glavnim putem.

Na putu nema tragova kočenja, što znači da je reč o frontalnom sudaru.

Motor odleteo 30-ak metara

Motor automobila odleteo je tridesetak metara od mesta na kojem su udarili u bor, piše Slobodna Dalmacija. Tom stravičnom prizoru svedočili su i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Smokvica. Nisu mogli ni da naslute da će među krhotinama automobila pronaći svoje prijatelje vatrogasce, Salečića i Tomašića.

"Cela opština je u šoku. Što da vam kažemo, nije bilo veće tragedije od Drugog svetskog rata", rekao je za Slobodnu Dalmaciju meštanin Smokvice Marko Baničević.

Vozač nedavno položio ispit

19-godišnji Ivan Didović, najmlađi među njima, tek je bio položio vozački ispit. Radio je u jednoj lokalnoj automehaničarskoj radionici.

Novinari Slobodne Dalmacije među krhotinama su pronašli i potvrdu za izdavanje vozačke dozvole na ime Ivana Didovića, koji je u trenutku nesreće upravljao automobilom.

Ivan je bio mladi vozač, zahtev za vozačku podneo je početkom septembra.

Brzina je bila ogromna

Krivina na kojoj su izleteli sa puta do danas je mnogima bila kobna i ostrvljanima je dobro poznata.

Nepregledna krivina, mokar kolovoz i, kako se nezvanično saznaje, jako velika i neprilagođena brzina rezultirali su tragičnom nesrećom. Automobil je udario u obližnje stablo, a od siline udara se prepolovio, piše Dubrovački Vjesnik.

Opština Smokvica zbog tragedije je proglasila sedmodnevnu žalost.

U mestu su zastave na pola koplja, a tuga i žalost za troje mladih ostrvljana oseća se na svakom koraku ne samo u Smokvici nego i na celom ostrvu Korčuli.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track