PROTERAO SRBE IZ HRVATSKE, SADA MULJA SA TUNOM: Antu Gotovinu optužuju da uvozi ribu iz Libije i gaji bez ikakvih dozvola!
Foto: STRINGER / AFP / Profimedia, Shutterstock

biznismen

PROTERAO SRBE IZ HRVATSKE, SADA MULJA SA TUNOM: Antu Gotovinu optužuju da uvozi ribu iz Libije i gaji bez ikakvih dozvola!

Hrvatska -

Penzionisani general i vlasnik dva ribarska preduzeća Ante Gotovina nabavlja tunu iz Libije i nastavlja da je uzgaja u svojim kavezima bez ikakvih dozvola, tvrdi državni i inspektor iz Zadra i županijski i gradski odbornik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač.

Dodaje da Gotovina tunu plaća po ceni od dve kune po kilogramu i da se dokumentacija o ribi naknadno rešava u Ministarstvu poljoprivrede kako bi se sve pokazalo legalnim. Slobodna Dalmacija piše da saznanja o tome imaju policija i Državno tužilaštvo.

Na ove navode reagovala je ministarka poljoprivrede Marija Vučković, koja je istakla da se sve što se tiče ribolova i uzgoja i plasmana plavoperajne tune ne može raditi bez odobrenja Evropske komisije.

„Sve što se tiče tune nemoguće je bez Evropske komisije, to je najregulisaniji ribolov. Navodi iz medija potpuno su neistiniti“, prenosi ministrove riječi Dnevnik.hr.

On dodaje da je uzgoj plavoperajne tune moguć na farmama i kroz nacionalnu kvotu, što smatra dobrim za razvoj proizvodnje i spoljnotrgovinske razmene. Ali to se radi po strogim pravilima, koje kontrolišu Evropska agencija za kontrolu ribarstva i sve zemlje uključene u proces uzgoja ribe.

„Hrvatska komunicira sa Komisijom o svim prometima, u uzgoju, kaveziranju, izuzev upotrebe visoke tehnologije, i dokazuje da se sav takav promet, posebno kavezni, odvija u skladu sa preporukama Međunarodne komisije za zaštitu atlantske plavorepe tune“, rekao je Vučković i dodao da je zbog toga Hrvatska nagrađena kao najbolja mediteranska zemlja u upotrebi visokih tehnologija za kontrolu ribarstva.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track