SINDIKAT HRVATSKIH PENZIONERA: Protivimo se obaveznoj vakcinaciji starijih od 65 godina!
Foto: Profimedia

pandemija

SINDIKAT HRVATSKIH PENZIONERA: Protivimo se obaveznoj vakcinaciji starijih od 65 godina!

Hrvatska -

Sindikat penzionera Hrvatske usprotivio se u četvrtak mogućnosti uvođenja obavezne vakcinacije za starije od 65 godina, nakon što je ministar zdravlja Vili Beroš pre dva dana rekao da se razmatra obavezna vakcinacija za starosnu grupu od koje umire više ljudi nego od korone.

S obzirom da ova grupa ima najveći broj umrlih i da je prosečna starost umrlih do sada 76,2 godine, ministar smatra da ih treba vakcinisati, jer je pokušaj da se porodični lekari od oktobra 2021. obavežu da pozovu ili čak posete sve svoje starije pacijente. od 65 godina propao.

Međutim, u poređenju sa ostatkom stanovništva, stopa vakcinacije starijih od 60 godina i dalje je relativno visoka i iznosi 78,5 odsto, iako samo Bugarska, Rumunija, Slovačka, Letonija i Estonija imaju manji obuhvat vakcinacijom u EU, navodi Unija. Upravni odbor Udruženja stoga traži od Nacionalnog štaba da se uzdrži od uvođenja bilo kakvih mera prinude koje bi obavezale osobe starije od 65 godina da se vakcinišu protiv korone. On se tome protivi ne samo zato što bi to diskriminisalo ovu starosnu grupu, već i zato što je pravo svakog pojedinca da bira vakcine i vakcine, uz punu odgovornost za sopstveno zdravlje i zaštitu zdravlja drugih građana.

Udruženja naglašava da nisu iskorišćene sve druge moguće mere za podsticanje vakcinacije starijih, kao npr. uvođenje mobilnih timova i obilazak seoskih i gradskih sredina i vakcinacija u mestima prebivališta ili boravišta. Pri tome apeluju na sve starije ljude i penzionere da se vakcinišu dok ne otkriju efikasnije načine prevencije i lečenja od covid-19, uz puno poverenje u dostignuća nauke.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track