NAJPOZNATIJI AMERIČKI GANGSTER JE BIO HRVAT: Šok priznanje Al Kaponea jednom taksisti, evo koji su dokazi kasnije pronađeni! VIDEO
Foto: Profimedia

neverovatno

NAJPOZNATIJI AMERIČKI GANGSTER JE BIO HRVAT: Šok priznanje Al Kaponea jednom taksisti, evo koji su dokazi kasnije pronađeni! VIDEO

Hrvatska -

Suočeni sa najnovijim popisom stanovništva, Hrvatima ne preostaje ništa drugo nego da posegnu za utehom slavne prošlosti i raseljenih ljudi širom sveta.

Neki od njih su ostvarili šampionske karijere u raznim delatnostima, neki u prikupljanju novca, a neki, naravno, u kriminalnim veštinama kojima se ne mogu pohvaliti ni mnogi koji su ostali da žive u otadžbini.

Većini danas potpuno nepoznato i krajnje fantazmagorično zvuči podatak da su koreni najpoznatijeg američkog mafijaša svih vremena Al Kaponea i u Hrvatskoj. U venama čoveka koji je postao bezvremenski književni i filmski sinonim za čikaškog gangstera, makroa, uterivača dugova, reketara, švercera alkohola i masovnog i krajnje brutalnog ubicu navodno je priličan procenat naše krvi, što ima mnogo smisla . 'Užareno lice' svojevremeno je priznao taksisti Slavku Dasoviću, Zagrepčanina koji je dovezao 'kralja gangstera' na poslednje suđenje, ono za utaju poreza, nakon čega je pravosnažno osuđen.

Dasović je svojevremeno rekao novinarima beogradskog nedeljnika Zoom Reporter da su često pričali o ovim vožnjama koje je inače plaćao Alu Kapone. Kapone ga je pitao odakle je, a kada je Dasović odgovorio da mu je rodni grad podno Sljemena, Alfonso Gabrijel ga je navodno šokirao otkrićem da mu je majka rođena Riječanka.

Ova priča bi verovatno ostala zauvek u medijskom domenu, rekavši da Al Kaponeove veze sa Rijekom nije potvrdila ni njegova praunuka, Didri Mari Kapone u svojoj knjizi 'Ujka Al'. Unuka Alovog starijeg brata, rekonstruišući njeno poreklo i porodično stablo, utvrdila je da je njena prabaka Tereza ​​rođena u gradu koji nije onaj koji se pominje u njenim zvaničnim dokumentima. U njenom krštenici stoji da je rođena u Angriji, gradu u Kampaniji na jugu Italije, ali ga je porodica rekonstruisala kao falsifikat nakon što je Al Kapone neko vreme držao majku u tajnosti 1924. godine, nakon smrti njenog brata Franka u mafijaškom obračunu u kući u Rijeci.

Stariji Riječani i danas ovu kuću zovu Vila Kapone, u međuvremenu je postala državna rezidencija, a kasnije su spiskom gostiju pokušali da sačuvaju ne tako poznat ugled. Naime, u njoj je nekada počivao moćni vrhovni vođa jugoslovenske Udbe Aleksandar Ranković. U nezavisnoj Hrvatskoj godinama inkognito je ovde boravila porodica Tuđman, zatim aktuelni predsednik Zoran Milanović dok je bio premijer, a posle njega premijer Tihomir Orešković poznatiji kao 'Tim-bilding'... Ovo je prilično velelepni kompleks u Opatijskoj ulici ne. 3, sa privatnom lukom i zidovima koji ga čine nedostupnim očima javnosti. Ono što je nekada Al Kaponea činilo veoma poželjnim i adekvatnim izgleda obožavaju mnoge naše moderne demokrate.

Neki hrvatski mediji su svojevremeno pokušali da rekonstruišu umešanost Al Kaponea u izgradnju rečnog nebodera na kraju Korza, čuvene palate Arbori. Zgradu je 1939. godine sagradio Marko Arbori, povratnik iz Amerike koji se vratio u Italiju u Musolinijevo vreme, nakon što je ranije navodno bio Kaponeov knjigovođa u Sjedinjenim Državama. Tvrdilo se i da je najpoznatiji riječki neboder izgrađen novcem Al Kaponea od šverca alkohola u doba prohibicije, ali egzaktniji dokazi za to nisu pronađeni.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track