KORONA U HRVATSKOJ: Ukida se samoizolacija za učenike, uvodi samotestiranje svakog ponedeljka
Foto: EPA / JEROEN JUMELET

18.500 novih slučajeva

KORONA U HRVATSKOJ: Ukida se samoizolacija za učenike, uvodi samotestiranje svakog ponedeljka

Hrvatska -

Hrvatska planira da ukine samoizilaciju za učenike i umesto toga uvede jednonedeljno testiranje

Savetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin rekao je da je plan skroz ukinuti samoizolaciju za učenike i da će se umesto toga oni samotestirati svakog ponedeljka, a dalje po potrebi, bude li pozitivnih učenika u razredu.

Još uvek se ne zna kada će ovaj model rada krenuti po školama.

Testiranje bi se obavljalo kod kuće brzim antigenskim testovima, rezultate bi školi prijavljivali roditelji, a škole bi obezbedile dovoljnu količinu testova za mesec dana testiranja i predale ih roditeljima.

Na ovaj način, kaže Pavičin, deca bi se ponovo vratila u školske klupe, na neposrednu nastavu, osim oni učenici koji su kovid pozitivni.

"Mi bismo želeli da je to počelo juče, ali mora se nabaviti velika količina testova, ne znam hoće li to biti u iduće dve nedelje. Ako su količine dostupne, mera može krenuti vrlo brzo, par dana u roku od distribucije. Ako jedna škola dobije testove, ona može krenuti s tim novim pravilom", rekao je Pavičin za N1.

On je dodao da ovo nije obavezno već dobrovoljno testiranje ali će, ako se pozitivni učenik pojavi u odeljenju, dete čiji roditelji odbijaju testiranje morati da ide u samoizolaciju.

"Ovaj model omogućava da zdrava deca idu u školu, a bolesna da ostaju kod kuće. Učenici bi se kod kuće testirali ponedeljkom, roditelji bi javili rezultate. A ako se tokom nedelje pojavi pozitivan učenik, i onda bi se razred samo opet samotestirao. Negativni bi normalno nastavili ići u školu", rekao je on.

Na pitanje kako će kontrolisati roditelje, Pavičin kaže da je to nemoguće ali da ne vidi razlog zašto bi neko lažirao rezultat jer bi tako najviše štete naneli svom detetu.

Nezvanično, u protekla 24 časa u Hrvatskoj je registrovano oko 18.500 novih slučajeva kovida, kad se uračunaju PCR i brzi testovi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track