HRVATSKA DOBILA DVA AMERIČKA HELIKOPTERA UH-60 BLEK HOK: Transportni C-17 isporučio važan teret u Zagreb
Foto: MORH/ F. Klen

Mi-17SH idu u penziju

HRVATSKA DOBILA DVA AMERIČKA HELIKOPTERA UH-60 BLEK HOK: Transportni C-17 isporučio važan teret u Zagreb

Hrvatska -

Sletanjem teškog transprtnog aviona C-17 Gloubmaster na zagrebački aerodrom započela je nova era u hrvatskoj avijaciji. Naime, oružanim snagama te zemlje isporučena su prva dva američka transportna helikoptera UH-60 Blek Hok, sa kojima počinje nova era u vazduhoplovstvu te susedne države.

helikopter, Hrvatska
foto: MORH/ F. Klen

Kakao javlja portal Obris.org dva helikoptera su isporučeni delimično sastavljeni, a za narednih nekoliko nedelja biće spremni za letenje.

Nove helikoptere na Plesu su dočekali ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj i otpravnik poslova u Ambasadui SAD Mark Fleming.

helikopter, Hrvatska
foto: MORH/ F. Klen

„Upravo ova dva helikoptera mi smo imali priliku videti u julu, u Americi, kad smo načelnik i ja posetili, među svima ostalima, i tvrtku Sikorski, gde su se helikopteri sastavljali. Moramo stvarno izraziti jednu zahvalnost Amerikancima, kao našim najvažnijim partnerima, saveznicima koji daju podršku ovom projektu koja nije mala. Ta… taj iznos koji su oni dali, od 58 miliona USD u donaciji – dva helikoptera – i ono što smo mi još namirili u 83 milona USD iznosa… U suštini daje prvu jednu stepenicu u… zameni naših helikoptera koji su istočne proizvodnje, i u budućnosti da pređemo na zapadnu tehnologiju. Naravno da ćemo, u jednom trenutku još uvek imati i Blek Hokove, isto tako i naše ruske helikoptere, koji će polako… jednom dinamikom koju ćemo zajedno napraviti, u saradnji sa Glavnim štabom… polako odlaziti u istoriju”, rekao je Banožić, ujedno spominjući i nabavu dodatnih letelica ovoga tipa:

„To je naša topla želja. Da li će biti brojka 10, 8 ili 6, to ćemo videti, ali želja nam je nabaviti još”. Vrednost ova prva dva helikoptera procenjena je na oko 360 miliona kuna.

helikopter, Hrvatska
foto: MORH/ F. Klen

Trenutno je za Blek Hokove obučeno 7 pilota, dok još njih 8 kreće na obuku. Jednako tako, nešto manje od 30 vazduhoplovnih tehničara prošlo je obuku, naglasio je admiral Hranj. Od nabavljena 4 helikoptera, dva će prvenstveno biti namenjena za potrebe specijalnih snaga:

„Radi se o univerzalnim, odnosno višenamenskim helikopterima. Dva helikoptera imaće prvenstveni zadatak učešća u operacijama podrške specijalnim snagama", rekao je admiral Hranj.

Kurir.rs/Obris.org

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track