ZA NAS DEZETERSTVO, ZA NJIH HEROJSKI ČIN Milanović odlikovao pilota koji je sa MiG-21 iz Bihaća preleteo na hrvatsku stranu!
Foto: EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Smatra da je trebao da ga dobije pre 27 godina

ZA NAS DEZETERSTVO, ZA NJIH HEROJSKI ČIN Milanović odlikovao pilota koji je sa MiG-21 iz Bihaća preleteo na hrvatsku stranu!

Hrvatska -

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović prigodom trideset godina Preleta za Hrvatsku, odlikovao je Redom kneza Domagoja s ogrlicom penzionisanog pukovnika Hrvatske vojske Danijela Borovića za pokazanu osvedočenu hrabrost i junaštvo u "Domovinskom ratu".

"To je jedno od imena koje je neopravdano neprepoznato. Jedan borbeni avion doveo je u Hrvatsku, sleteli su na pulski aerodrom u mraku, hrabro... To je herojski čin, a herojstvo se iskazuje u izboru. Čestitali su vam mnogo puta, a ja vam zahvaljujem", rekao je Milanović.

Ocenio je da je potez Borovića bio „veliki herojski čin”, jer mogao je, kaže, i drugačije da postupi.

Borović je zahvalio na odlikovanju i dodao da smatra da je trebalo da ga dobije još pre 27 godina.

Ocenio je da tada nije nepravda učinjena samo njemu već i njegovoj supruzi i petogodišnjem sinu Vanji koji su bili uključeni u te višemesečne pripreme,

Inače Danijel Borović je 1992. sa lovcem MiG -21 iz bihaća preleteo na aerodrom u Puli pre tačno 30 godina i time Hrvatskoj obezbedio prvi borbeni avion. Njegov primer sledila su još dvojica pilota, koji su sa migovima 21 preleteli sa aerodroma Ponike kod Užica do Splita.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track