TESLA IM JE SADA NAJMANJI PROBLEM: Motiv kune na hrvatskoj kovanici falsifikat?
Foto: Printscreen/Twitter

hrvatska

TESLA IM JE SADA NAJMANJI PROBLEM: Motiv kune na hrvatskoj kovanici falsifikat?

Hrvatska -


Goruća tema u regionu je trenutno Hrvatska kovanica sa motivom kune, ona je prvobitno dočekana uz sarkazam, a sada se javio i vlasnik fotografije kune koja ima velike sličnosti sa kovanicom.

Hrvatska će kao nacionalnu valutu uvesti evro, ali nije to ono što je podiglo prašinu na internetu, već dizajn kovanice na kojoj se nalazi kuna.

Naime po društvenim mrežama kruže poređenja dizajna kovanice kune - čiji ja autor Stjepan Pranjković, magistar primenjenih umetnosti - i fotografije škotskog autora Ijana Liča.

U komentarima se uglavnom ističi sličnosti između kune sa novčića i obrisa kune na Ličovoj fotografiji - poze u kojoj se životinja nalazi, grane na kojoj se životinja nalazi, ali i sitnijih detalja poput položaja repa ili bele boje koja je na vratu životinje.

Sam autor uključio se u diskusiju na Tviteru.

"Nadam se da vas je autor dizajna hrvatskog novčića evra kontaktirao i platio vam prava na fotografiju jer ovo na novčiću izgleda isto kao i vaša fotografija", napisala je jedna osoba na Tviteru.

"Hvala što ste me obavestili. Ne znam šta mogu da uradim, možda će mi poslati besplatan novčić", odgovorio je Lič.

Za pobednički dizajn Pranjković je osvojio 70.000 kuna, a po 35.000 kuna dobio je za dizajne geografske karte RH i glagoljice jer su oni izabrani kao drugi najbolji u tim kategorijama.

Dakle, ukupno je za tri dizajna dobio 140.000 kuna.

Motiv njegovog dizajna kune na evro počeo je na društvenim mrežama da se poredi sa fotografijom sa interneta koja među prvima osvane kada se na engleskom jeziku pretražuje životinja prikazana sa bočne strane (engl. pine marten side view).

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track