AMERIČKA NUKLEARNA GRDOSIJA NA JADRANU Nosač aviona stigao u Split: Došli smo da se odmorimo i zbližimo sa građanima VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

rutinska poseta

AMERIČKA NUKLEARNA GRDOSIJA NA JADRANU Nosač aviona stigao u Split: Došli smo da se odmorimo i zbližimo sa građanima VIDEO

Hrvatska -

Nosač aviona na nuklearni pogon Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država USS Hari S. Truman i fregata Ratne mornarice Kraljevine Norveške HNoMS Fridtjof Nansen upolovili su danas u splitsku luku.

Hrvatska je američkom brodu odobrila boravak u luci od 11. do 15. februara, a ministar odbrane Mario Banožić rekao je da se radi o rutinsko poseti radi logističke dopune i odmora posade broda.

Ambasada SAD-a u Hrvatskoj takođe je navela da je reč o "rutinskoj poseti" koji jača obrambena partnerstva između SAD-a i ključnih saveznika i partnera širom sveta i omogućava mornarima da iskuse druge kulture i predahnu od zahtevnog posla.

Nosač aviona i norveška fregata u Split su stigli posle vojne vežbe "Neptune Strike 22" koja se do 4. februara održavala u Jadranskom moru, prenose hrvatski mediji.

"To je uzbudljiva prilika za posade oba brodoa da upoznaju stanovnike Hrvatske te da dožive njenu istoriju i slikovit krajolik", rekao je kontraadmiral Kurt Renšov, komandant Osme udarne grupe nosača.

Američki nosač aviona USS Hari Truman već je 2015. bio usidren kod Splita.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track