ZLOSTAVLJANJE U BOLNIČKOJ SOBI 113: Silovali ga u zatvoru a sada traži 120.000 evra odštete
Foto: Finnbarr Webster Editorial / Alamy / Alamy / Profimedia

zagreb

ZLOSTAVLJANJE U BOLNIČKOJ SOBI 113: Silovali ga u zatvoru a sada traži 120.000 evra odštete

Hrvatska -

Bivši zatvorenik M. N. koji je bio smešten u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu zatražio je odštetu od 900.000 kuna (oko 120.000 evra) zbog nematerijalne štete.

Bivši zatvorenik je u dopisu koji je uputila njegova advokatica, zatražio izjavu nadležnog lekara bolnice i svoj zdravstveni karton.

U dopisu bivši zatvorenik tvrdi da je trpeo "povrede prava na zdravstvenu zaštitu, povrede prava privatnosti i povrede zabrane mučenja, nečovečnog postupanja tokom izdržavanja kazne zatvora u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu usled propuštanja nadzora i zaštite osoba sa strane pravosudnih policajaca u Zagrebu".

Iznos koji M.N. traži je svota za naneti fizički i psihički bol, smanjenje životnih aktivnosti, pretrpljeni strah i pretrpljenu fizičku bol i povredu dostojanstva.

Brutalno iživljavanje

- Tebe ću zadnjeg zaklati i pobiti ako mi ne platiš. Gledat ćeš to. Majčinu glavu ćeš dobiti u kutiji raskomadanu, govorio je M.G. (28) svojoj žrtvi vršnjaku M. N. pokazujući na natpis na kutiji cigareta na stolu na kojoj je pisalo "Živite zbog onih koji su vam najmiliji". Potom ga je udario u natkolenicu, nakon čega je jedan od zatvorenika pozvao u pomoć policajce.

Kako piše Jutarnji list, ono što je usledilo tog 14. februara pre tri godine u sobi 113 zatvorske bolnice na Svetošimunskoj bio je za M. N. pravi horor je ga je M. G., nakon prethodnih pretnji i uteranog straha, naterao da pije sakupljenu mokraću iz čaše i jede izmet, što je prestravljeni mladić od straha i učinio.

Usledio je niz udaraca šakama po glavi, da bi ga sa ciljem zadovoljenja polnog nagona, bacio na krevet i silovao. Agonija je okončana tek nakon još jednog silovanja, kada ga je još jedan zatvorenik, po nalogu i iz straha od M. G., seksualno zlostavljao.

Presuda

Usledila je istraga i sudski postupak, a tokom suđenja ispitana je žrtva i niz svedoka uključujući veštale psihijatre i lekare zatvorske bolnicekojima se maltretirani zatvorenik obratio za pomoć i koji su ga pregledali.

Veštaci su procenili da je u vreme napada, optuženi - koji je u tom trenutku služio zatvorsku kaznu zbog silovanja - bio neuračunjiv. M.G. je pred kraj suđenja priznao krivicu i osuđen je na 4,5 godine zatvora.

M.N. još čeka odgovor na svoj zahtev za odštetom.

Kurir.rs

Bonus video:

08:00

Tartalja: Italijanski vojnici su oboleli od različitih tumora posle misije na KiM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track