UBISTVO IVE PUKANIĆA U CENTRU ZAGREBA Učesnik atentata dobio uslovni otpust, ali još neće na slobodu! Tužilaštvo dalo ključi dokaz
Foto: printscr / HRT

Likvidacija

UBISTVO IVE PUKANIĆA U CENTRU ZAGREBA Učesnik atentata dobio uslovni otpust, ali još neće na slobodu! Tužilaštvo dalo ključi dokaz

Hrvatska -

Luka Matanić, koji je bio osuđen na 16 godina zatvora kao pomagač u ubistvu novinara i suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i njegova saradnika u marketingu Nike Franjića, dobio je uslovni otpust, pošto je odslužio više od dve trećine kazne.

Tako je odlučilo Veće za uslovni otpust Županijskog suda u Sisku, a ovu odluku veća potvrdio je Jutarnjem listu i Matanićev advokat, Ismet Krupić.

Međutim, Matanić nije još na slobodi jer je žalbu na gore navedenu odluku podnelo sisačko Tužilaštvo zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

Pozivaju se pri tome na član 470. st. 2. Zakona o krivičnom postupku jer smatraju kako "veće prilikom odlučivanja o predlogu za uslovnom otpustom, nije pravilno ocenilo sve okolnosti propisane član 59. st.2. Krivičnog zakona".

Tužilaštvo u žalbi ukazuje i da je "nužno da zatvorenik nastavi sa izdržavanjem neizdržanog dela kazne u penalnim uslovima u trajanju od dve godine i sedam meseci s obzirom na prejašnji život i raniju krivičnu osuđivanost".

- Luka Matanić pripremao se za molbu za uslovni otpust pripremao oko godinu dana. On ju je sam pisao. Tokom izdržavanja kazne bio je uzoran zatvorenik i što u pritvoru, što na izdržavanju kazne, proveo je više od 11 godina i ispunio je zakonske uslove za puštanje na slobodu. Ali, hoće li se to dogoditi ostaje videti - rekao je njegov advokat Krupić.

I Lukin brat Robert, koji je teško povređen u zatvoru u Lepoglavi i u teškom je zdravstvenom stanju, tražio je uslovni otpust, ali mu je ta molba bila odbijena uz obrazloženje da mu se odgovarajuća zdravstvena nega može pružiti i u Lepoglavi gde služi zatvorsku kaznu.

Luka Matanić, zajedno sa svojim bratom Robertom jedan je od šestorice osuđenih za učešće u ubistvu Ive Pukanića i Nike Franjića koje se dogodilo 23. oktobra 2008. godine ispred sedišta izdavačke kuće u središtu Zagreba. Pored Pukanićeva automobila bila je tada podmetnuta eksplozivna naprava u skuteru koja je ubila njega i Franjića.

Šestorica okrivljenih za ubistvo prema presudi iz februara 2013. godine pravosnažno su osuđeni na 163 godine zatvora, a braća Robert i Luka Matanić osuđeni su na 35 i 16 godina zatvora.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track