POSLE PADA DRONA U ZAGREBU: Hrvatima stigao američki avion koji nadzire nebo, leti brzinom od 650km/h, košta pola milijarde dolara
Foto: Printscreen/YouTube

posle pada drona

POSLE PADA DRONA U ZAGREBU: Hrvatima stigao američki avion koji nadzire nebo, leti brzinom od 650km/h, košta pola milijarde dolara

Hrvatska -

Reč je o taktičkom avionu američke proizvodnje koji služi za rano upozoravanje.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je avion Hokaj E2C u vlasništvu Francuske kontrolisao hrvatski vazdušni prostor 12. marta, a to će učiniti i danas.

Nadgledanje hrvatskog neba usledilo je nakon pada bespilotne letelice u Zagrebu, koja je na sebi nosila i eksploziv.

Reč je o taktičkom avionu američke proizvodnje koji služi za rano upozoravanje. To je dvostruki turbopropelerski avion koji je 1950ih dizajnirala aviokompanija Gruman za američku mornaricu, a ovakve avione danas koristi i Francuska.

Avion je dugačak gotovo 18 metara, raspon krila mu je 25 metara, a poseban je po rotirajućoj radarskoj kupoli prečnika 7,3 metara koja je postavljena iznad krila i trupa.

Leti brzinom od 650 kilometara na sat, a domet mu je 2700 kilometara.

Hokaj E2C ima ugrađene najsuvremenije radare, prati i snima stanje na terenu i javlja o lansiranim projektilima i navodi kopnene i vazduhoplovne snage.

Avionom upravlja peteročlana posada, s pilotom i kopilotom u pilotskoj kabini i trojicom oficira koji se nalaze u zadnjem delu trupa. Amerikanci su ga koristili u vijetnamskom ratu kao "elektroninke oči mornarice", a koristio se i tokom rata u Persijskom zalivu.

Cena jedne takve letelice je oko pola milijarde dolara, a trenutno ga koriste Egipat, Francuska, Japan, Meksiko, Tajvan i SAD.

Kurir.rs/Večernji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track