SPORAZUM NA VIDIKU? Premijeri Hrvatske i Slovenije veruju u brzi dogovor o ribolovu duž morske granice
Foto: Epa / Yoan Valat

saradnja

SPORAZUM NA VIDIKU? Premijeri Hrvatske i Slovenije veruju u brzi dogovor o ribolovu duž morske granice

Hrvatska -

Hrvatska i Slovenija će u kratkom vremenu pronaći rešenje za ribolovni režim na granici dveju država, izjavili su premijeri Janez Janša i Andrej Plenković nakon susreta u Zagrebu na kojem su razgovarali i o jačanju saradnje na području energetike.

Plenković je rekao novinarima da se na nivou ministara spoljnih poslova nastavljaju razgovori o razgraničenju i da postoje privremeni modeli kako bi se olakšalo ribarima obeju zemalja dok se ne smisli trajno i konačno rešenje.

"Optimista sam da ćemo u relativno kratkom vremenu doći do rešenja", rekao je Plenković i dodao da se neka pitanja moraju ostaviti i za budući mandat premijera Janše kojeg krajem aprila očekuju parlamentarni izbori.

"Odnosi na granicama treba da se relaksiraju i prestanu da budu opterećenje za slovenačke i hrvatske ribare jer se njihov odnos može rešavati na benigniji način od policijskih kazni", dodao je hrvatski premijer.

Dvojica premijera razgovarali su i o saradnji unutar evropskih institucija po pitanju Bosne i Hercegovine i zalaganja da EU podstakne tamošnje političare na dogovor o izbornoj reformi.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track