TRIDESET GODINA NAKON ZLOČINA PRESUDA ZA LORU: Bivši šef i čuvar splitskog vojnog zatvora osuđeni zbog zločina protiv civila
Foto: Printscreen Slobodnadalmacija.hr

višegodišnje zatvorske kazne

TRIDESET GODINA NAKON ZLOČINA PRESUDA ZA LORU: Bivši šef i čuvar splitskog vojnog zatvora osuđeni zbog zločina protiv civila

Hrvatska -

Bivši šef splitskog vojno-istražnog zatvora Lora Tomislav Duić i čuvar Emilio Bungur danas su na sudu u Splitu prvostepeno osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne zbog ratnog zločina nad civilima u tom zatvoru 1992. Duić je osuđen na osam i po godina zatvora, a Bungur na četiri godine i deset meseci.

Obojica su tokom postupka negirali krivicu i izjasnili su se da nisu krivi, javila je agencija Hina.

Njima se sudilo u obnovljenom postupku, jer su u vreme prvog suđenja bili u bekstvu, a 2015. su tražili obnovu postupka. Duić i Bungur su bili u bekstvu više od deset godina.

Oni su već bili pravosnažno osuđeni za ratni zločin nad civilima u slučaju poznatom kao Lora 1, Duić na osam godina, a Bungur na šest godina zatvora.

Suđenje je ponovljeno, a zatim i spojeno sa predmetom Lora 2 u kojem je više bivših vojnih policajaca osuđeno za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima iz bivše JNA i srpskih paravojnih jedinica.

Krajem 2017. ta dva predmeta su razdvojena, a Duiću i Bunguru se sudilo u odvojenom, obovljenom postupku.

Suđenje za ratne zločine u splitskom vojno-istražnom zatvoru trajalo je godinama, a prva optužnica protiv osam osoba podignuta je u 2002.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track