OPET POKRENUTA PRIČA O NOVOM ŠEFU ALIJANSE Da li Kolinda Grabar Kitarović pokušava da prokrči put ka vrhu NATO-a?
Foto: Foto EPA/CHRISTIAN BRUNA

pOSLE MESEC I PO PREKIDA

OPET POKRENUTA PRIČA O NOVOM ŠEFU ALIJANSE Da li Kolinda Grabar Kitarović pokušava da prokrči put ka vrhu NATO-a?

Hrvatska -

Mandat trenutnom generalnom sekretaru NATO pakta Jensu Stoltenbergu je zbog trenutnog rata u Ukrajini produžen za godinu dana, a posle kraćeg prekida ponovo su krenula nagađanja o njegovom nasledniku.

Bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ponovo je izazvala spekulacije da namerava da se kandiduje za mesto generalnog sekretara NATO-a zbog sastanka sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom.

Duda je na Tviteru pomenuo susret sa bivšom koleginicom, a Grabar Kitarović je na Tviteru napisala i da je u Poljskoj zbog misije vezane za ukrajinske izbeglice u toj zemlji. Ni jedan ni drugi nisu otkrili o čemu je reč.

Hrvatski mediji spekulišu da je poseta povezana sa njenom navodnom kandidaturom za generalnog sekretara NATO-a i lobiranjem za tu funkciju. O tome da Kolinda Grabar Kitarović važi za jakog kandidata za ovu funkciju već neko vreme pišu ne samo hrvatski već i strani mediji.

Kolinda Grabar Kitarović do sada nije želela da odgovara na pitanja u vezi sa svojom mogućom kandidaturom. Ona je prošle nedelje na američko-hrvatskom forumu u Zagrebu odgovorila na pitanje šefa okruglog stola da li je vreme da prva žena dođe na čelo NATO-a. Sledećeg generalnog sekretara treba izabrati isključivo na osnovu njegovog rada, obrazovanja, etike, znanja, iskustva i svih onih aspekata za koje se danas borimo da budu glavni razlog zašto biramo nekoga za tu funkciju“, rekla je ona. .

"Nemam šta da dodam. Možemo da pričamo o ženskoj kvoti, ali to je sasvim drugo pitanje", dodala je ona.

Francuski list Les Echos naveo je hrvatskog političara kao favorita među šest kandidata koji bi mogli da naslijede sadašnjeg generalnog sekretara NATO-a, Norvežanina Jensa Stoltenberga – kome mandat ističe u septembru 2023. godine.

On je takođe imenovao bivšu visoku predstavnicu Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini, potpredsednicu belgijske vlade Sofi Vilmes, bivšu britansku premijerku Terezu Mej, bivšu predsednicu Estonije Kersti Kaljulaid i holandskog političara i bivšeg ministra odbrane Žan-Planesa.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track