VLADIKA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE NA MISI U ZAGREBU: Zaustavite krvoproliće u Ukrajini
Foto: Printscreen YT/TV Hram

hrvatska

VLADIKA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE NA MISI U ZAGREBU: Zaustavite krvoproliće u Ukrajini

Hrvatska -

Na Vaskršnjoj liturgiji u Zagrebu vikarni episkop hvostanski vladika Justin Jeremić čestitao je u nedelju veliki praznik brojnim pravoslavnim vernicima, kao i onima koji su izbegli iz Ukrajine i pozvao je na zaustavljanje krvoprolića u Ukrajini.

Vikarni episkop Justin preneo je svim vernicima vaskršnje čestitke patrijarha Porfirija, kao i najbolje želje za zdravlje, mir u svetu i napredak svakog pojedinca i zajednice.

-Živimo u teškim vremenima kada ovaj život sagledavamo jedino iz perspektive smrti, što znači da se svako zatvara u sebe, postane sebičan i želi da što više uživa u ovome životu, misleći da je to jedina destinacija našega postojanja, rekao je episkop Justin obraćajući se vernicima.

"Zaustavite krvoproliće u Ukrajini"

Episkop Justin, koga je patrijarh Porfirije u septembru prošle godine unapredio za jednog od trojice svojih novih pomoćnika, pozvao je vernike da žive ovaj svet koji živimo, iako u njemu, kako je rekao, ima dosta patnje, zla i tame, bolesti i ratova.

-Ipak Bog nešto dobro vidi u ovom svetu, a to je čovek. Kada kažemo da verujemo u Hrista, mi verujemo i u Boga i u čoveka, i iako nas život uverava drugačije, mi hršćani smo dužni da steknemo radosnu perspektivu uskrsnuća Hristovog", rekao je.

-I ovaj život nastavlja se u životu večnom i život je jedan, rekao je vikarni episkop Justin i zaključio: "Molimo se za mir i što brže zaustavljanje krvoprolića i međusobnih sukoba u Ukrajini."

Potom se obratio izbeglicama na ruskom jeziku.

Tokom liturgije pročitana je tradicionalna Vaskršnja poslanica patrijarha srpskog Porfirija, koji je do 18. februara 2021. sedam godina vodio zagrebačko-ljubljansku mitropoliju.

U njoj se, između ostalog, navodi da je osećaj odgovornosti vernika danas posebno naglašen zbog sveopšte krize u svetu i činjenice da se plamen ratnih razaranja na prostorima Ukrajine pridružio onim mestima na planeti koja su oružani sukob proglasila jedinim odgovorom na različitosti i neslaganje među državama, narodima i verama.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track