PUNIH 27 GODINA OD KAKO JE MARTIĆ NAREDIO RAKETIRANJE ZAGREBA S ORKANIMA! To je bila osveta za hrvatsku operaciju Bljesak VIDEO
Foto: Printscreen YT/Pro patria

hrvatska

PUNIH 27 GODINA OD KAKO JE MARTIĆ NAREDIO RAKETIRANJE ZAGREBA S ORKANIMA! To je bila osveta za hrvatsku operaciju Bljesak VIDEO

Hrvatska -

Danas i sutra, 2. i 3. maja, obeležava se 27 godina od raketiranja niza gradova u centralnoj Hrvatskoj 1995. godine, gde je samo u Zagrebu poginulo sedam, a ranjeno više od 200 ljudi.

Raketiranje se dogodilo u znak odmazde za gubitak okupiranih delova zapadne Slavonije tokom operacije Bljesak.

Najpoznatije dejstvo kninskog ''Orkana'' dogodilo se 1.maja 1995 godine za vreme hrvatske vojne akcije ''Bljesak'' (kada je pokorena zapadna Slavonija).

Kao rekacija, naređeno je dejstvo ''Orkanom''. Međutim, to nije bila najsrećnija odluka, pošto Orkan nije bio predviđen za gađanje gradova pa je veliki broj kasetnih bombica padao po krovovima zgrada i ostao neksplodiran (zbog neizvučenog osigurača), dok je samo manji broj pao i eksplodirao po širem centru Zagreba.

Posle pada Krajine za vreme operacije ''Oluja'' avgusta 1995 godine, Orkan je prebačen u Republiku Srpsku, tačnije u Banja Luku, odakle je zatim povučen u Srbiju, posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma i okončanja rata na prostoru bivše SFRJ novembra 1995.godine.

Rakete za ovaj sistem došle su zajedno sa prototipom dovučenim iz Zadra, a zbog neadekvatnog održavanja neke su rashodovane (rakete su sklepane na brzinu, tako da su po nekima čak bili vidljivi udarci čekića).

U Zagrebu su gađani HNK, aerodrom, bolnica u Klaićevoj...

Rakete sa takozvanim "zvončićima" padale su prvog dana na Štrosmajerov trg i ulice na istoku do Križanićeve, a drugog dana na zgrade Dečje bolnice u Klaićevoj ulici, Hrvatskog narodnog kazališta, Akademije dramskih umetnosti i Doma penzionera "Centar". Također, gađani su aerodrom i naselje Pleso.

U napadima je poginulo sedmoro ljudi, uključujući i jednog pirotehničara koji je učestvovao u uklanjanju velikog broja neeksplodiranih "zvončića", a ranjeno je 218 osoba.

Martić je priznao da je naredio granatiranje Zagreba

Predsednik RSK Milan Martić svoju je odgovornost javno priznao u Kninu, a još ranije, u februaru 1995., poručivao je kako ih niko ne može sprečiti da tuku po Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima, Zadru, Karlovcu, Splitu i drugim gradovima. Drugog dana napada na televiziji je izjavio da je naredio granatiranje Zagreba.

Haški sud osudio je Martića na 35 godina zatvora zbog progona, ubistava, mučenja, deportiranja i ostalih zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata počinjenih početkom 90-ih protiv Hrvata i ostalih nesrba u Hrvatskoj.

Proglašen je odgovornim i za zapovedanje napada raketama na Zagreb u maju 1995. godine.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track