BEBA IMA TUMOR, LEKARI ODBIJAJU PREKID TRUDNOĆE! Drama jedne majke u Hrvatskoj zgrozila javnost, našla je spas u OVOJ zemlji!
Foto: Printscreen Facebook

porodična tragedija

BEBA IMA TUMOR, LEKARI ODBIJAJU PREKID TRUDNOĆE! Drama jedne majke u Hrvatskoj zgrozila javnost, našla je spas u OVOJ zemlji!

Hrvatska -

Mireli Čavajdi (39), koja je u šestom mesecu trudnoće, dete je u materici obolelo od agresivnog tumora na mozgu, a za portal Index je rekla da su sve bolnice u Zagrebu kojima se obratila odbile da obave prekid trudnoće iako su joj lekari priznali da je tumor toliko veliki da dete najverovatnije neće dugo poživeti, a i ako poživi, nikada neće moći normalno da živi.

Iako hrvatski zakon ne zabranjuje prekid trudnoće u ovakvim slučajevima, Mirela je naišla na nezapamćeno šikaniranje u zagrebačkim bolnicama, pa je odlučila da pomoć potraži u Sloveniji.

Mirela Čavajda
Mirela Čavajdafoto: Printscreen Facebook

Kako je kazala u razgovoru za portal Index, prekid trudnoće obaviće u susednoj državi, za šta će kao strana državljanka platiti 5.000 evra, a u Hrvatskoj je angažovala advokaticu koja će je zastupati u dokazivanju da su joj u domovini povređena prava i da joj je uskraćen zahvat koji zakon ne brani jer ne postoji zakonski propisana gornja granica trudnoće nakon koje se ne može izvesti medicinski indiciran prekid trudnoće.

- Poslala sam upit u KBC Ljubljana na predlog više lekara. Odgovor sam dobila isti dan. Bili su vrlo ljubazni i dogovorili smo prijem u bolnicu. Već nakon pet dana bila sam na pregledu kod njih. Komisija je zakazana za 10. maj. Rekli su mi da ponesem stvari za bolnicu jer će odgovor, prema nalazima, gotovo sigurno biti potvrdan. U četvrtak bi trebao biti zahvat, a već u petak bih trebala biti u Hrvatskoj, sa svojom porodicom - rekla je Mirela za Index.

Reagujući na taj slučaj, iz hrvatskog Ministarstva zdravlja su saopštili da svaka žena u Hrvatskoj ima pravo na prekid trudnoće nakon deset nedelja na osnovu medicinskih indikacija.

- Ministarstvo zdravlja je preduzelo sve aktivnosti kako bi se svakoj ženi u toj neizmerno teškoj situaciji pružila adekvatna zdravstvena pomoć i ponovo skreće pažnju svim zdravstvenim ustanovama na obavezu blagovremenog i tačnog informisanja pacijentkinja o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj - poručili su iz Ministarstva zdravlja.

0221385510, ultrazvuk, trudnoća, trudnica
foto: Profimedia

Pojasnili su i da se nakon isteka deset nedelja od dana začeća prekid trudnoće može izvršiti samo po odobrenju komisije uz pristanak, odnosno na zahtev trudne žene, u slučajevima kad se na osnovu medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti narušenje zdravlja žene za vreme trudnoće, porođaja ili posle porođaja, kad se na osnovu medicinskih indikacija i saznanja medicinske znauke može očekivati da će se dete roditi sa teškim urođenim telesnim ili duševnim manama i kada je do začeća došlo u vezi s izvršenjem krivičnog dela silovanja, obljube nad nemoćnom osobom, obljube zloupotrebom položaja, obljube deteta ili incesta.

- Ministarstvo zdravlja je upravo u cilju obezbeđivanja prava žene, za slučaj da prvostepena komisija odbije njen zahtev, omogućilo osnivanje drugostepene komisije u KBC Zagreb - istakli su.

KBC Zagreb
foto: Printscreen KBC Zagreb

Podsetili su i da je na osnovu Zakona o zdravstvenim merama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju dece ministar zdravlja Vili Beroš 24. marta 2021. dodatno ovlastio Klinički bolnički centar Zagreb za osnivanje drugostepene komisije koja odlučuje o prigovoru protiv prvostepene komisije zdravstvene ustanove o zahtevu za prekid trudnoće. O donošenju predmetnog ovlašćenja obaveštene su, kažu, sve zdravstvene ustanove.

- Potrebno je iznova naglasiti da svaka žena ima pravo na prekid trudnoće ukoliko su se stekli navedeni medicinski uslovi. Stoga, Ministarstvo zdravlja ponovo apeluje na sve zdravstvene ustanove da blagovremeno i tačno informišu pacijentkinje o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj - stoji u saopštenju.

(Kurir.rs/ Index/ Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track