BOLNICE NEĆE DA IZVRŠE KIRETAŽU U 26. nedelji trudnoće Mirela otkrila da njena beba ima smrtonosni tumor na mozgu!
Foto: Profimedia

POTRESNA PRIČA

BOLNICE NEĆE DA IZVRŠE KIRETAŽU U 26. nedelji trudnoće Mirela otkrila da njena beba ima smrtonosni tumor na mozgu!

Hrvatska -

Veliku pažnju javnosti u Hrvatskoj privuklaje potresna priča Mirele Čavajde (39), koja je u 26. nedelji trudnoće otkrila da njena nerođena beba boluje od smrtonosnog tumora na mozgu!

Kao da ova vest sama po sebi nije bila dovoljno loša već se nesrećna žena našla u još goroj situaciji - nijedna od bolnica nije želela da izvrši abortus i prekid trudnoće. Mirela je juče bila na pregledima u KB Merkur, nakon što su ostale zagrebačke bolnice odbile da obave kiretažu. Ako je i tamo odbiju ona će morati da ide u Sloveniju, gde su joj izašli u susret i za uzorak zakazali intervenciju. Prekid trudnoće će je u susednoj zemlji koštati 4.300 evra što ne pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Mirela i njen suprug su prikupili deo novca, a deo će morati da pozajme od prijatelja i porodice.

- Doktori u Zagrebu su mi rekli da ne znaju šta da rade sa detetom ako eventualno preživi zahvat. Verovatno bi trebalo da mi premine na grudima - rekla je razočarana Mirela i dodala: - U Sloveniji je postupak potpuno drugačiji. Detetu će prvo dok je još u mom stomaku zaustaviti srce, a nakon toga će dan kasnije obaviti pobačaj. Očajna majka opisala je da dete ima glavicu obima 10 centimetara, a tumor na mozgu je već sada veličine 6x4cm. Priznala je od šoka i tuge da dete ne želi ni da vidi i da će tražiti da ju omame lekovima i "neka dete uzme dragi Bog". - Neko bi se možda nadao čudu, ali nade nema - doda je Mirela.

Potresna Mirelina priča uzbunila je javnost i ponovno u fokus stavila večnu temu prava na pobačaj, pozivanja doktora na prigovor savesti i beskrajne birokratske procedure. Iz Ministarstva zdravstva potvrdili su da će još jednom apelovati na upravnike svih bolnica da ovakav slučaj nije moguće ignorisati i da su dužni svim pacijentima da pruže odgovarajuću medicinsku pomoć. Ipak, sve bolnice u Zagrebu odbile su Mireli da obave prekid trudnoće, uz objašnjenje da je obavljanje pobačaja nakon 10. nedelje trudnoće protivzakonito. Hrvatski zakon omogućuje prekid trudnoće i u kasnijem periodu u slučaju teških medicinskih indikacija za dete ili majku, a bolnice su dužne da osnuju posebnu komisiju koja donosi konačnu odluku. Kurir.rs/Dnevnik.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja