OSJEČKI GROBARI OSLOBOĐENI OPTUŽBE ZA KRAĐU! Sa pokojnika uzimali dragocenosti sud utvrdio: Bili su u zabludi da je dozvoljeno!
Ilustracija, Foto: Profimedia

neočekivano

OSJEČKI GROBARI OSLOBOĐENI OPTUŽBE ZA KRAĐU! Sa pokojnika uzimali dragocenosti sud utvrdio: Bili su u zabludi da je dozvoljeno!

Hrvatska -

Drugostepenom presudom Županijskog suda u Varaždinu pravosnažne su oslobađajuće presude za osmoricu osječkih grobara, bivših radnika gradskog komunalnog preduzeća Ukop.

Branislav Rašković, Roman Rusan, Vladimir Šaulić, Sanel Drakčić, Zoran Martić, Dejan Vujić, Željko Molnar i Mato Mišković toliko su oslobođeni da su u periodu od 1993. do 2013. godine bili iz posmrtnih ostataka pokojnika iz grobova, ali i iz kovčega sami.u mrtvačnicama su skidali nakit i satove i druge dragocenosti pokojnika i zadržavali ih za sebe.

Što se tiče nosilaca Ivice Dizdara, Željka Arlavija i Ivice Ećimovića, sud u Varaždinu je ukinuo prvostepenu presudu Opštinskog suda u Osijeku, kojim je optužba protiv njih odbačena, uz obrazloženje da je nastupila zastarelost. Njoj trojici će se po četvrti put ponovo suditi u osječkom sudu. Podsetimo, sudija ovog suda Ivan Sajter u oktobru prošle godine donio je prvostepenu presudu kojom je svih 11 optuženih oslobođeno, na koje se žalilo Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku. Varaždinski sud potvrdio je osam oslobađajućih presuda, a tri ukinuo.

U slučaju grobara, Apelacioni sud je prihvatio argumente da su osmorica okrivljenih pogrešili o prirodi krivičnog dela teške krađe za koje su optuženi. Oni su se tokom suđenja branili da je uobičajena praksa da se dragocenosti pronađene u grobnicama čuvaju prilikom iskopavanja grobnica za nove sahrane ili premeštanje ostataka, a to je kao svedok potvrdio i bivši direktor Ukopa Krešimir Vinaj. Rekao je da je grobarima dozvoljeno da zadrže nakit koji su pronašli. Dakle, u njihovom slučaju, prema oceni suda, nije postojala namera izvršenja krivičnog dela. Što se tiče prevoznika, drugostepeni sud smatra da je prvostepenom presudom prevaziđena optužba sudije Sajtera i da zapravo nije opisana njihova namera da pronevere malu vrednost.

Pogrebnici i vratari optuženi su za tešku krađu od najmanje 162.800 kuna. Međutim, većina njih je negirala krivicu, iako su neki od njih u istrazi priznali da su uzimali zlato sa tela preminulog, odnosno iz kovčega, vadili zlatne zube..., a jedan je imao čak i sat na ruci kada je bio uhapšen.pokojnika. Njihove odbrane zasnivale su se na tvrdnji da se ne radi o teškim krađama, niti o krađama, za koje ih je teretio ODO Osijek. Odbrana je uvek dovodila u pitanje činjenicu da se ne zna ko su žrtve, kao ni tačni datumi krađa.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track