RUSI ZAROBILI HRVATA, BEŽAO IZ MARIJUPOLJA: Zagreb potvrdio hapšenje, preti mu SMRTNA KAZNA! Vjekoslav dao izjavu RAŠA TUDEJ!
Foto: Foto Printscreen Twitter

Saslušan pred kamerama

RUSI ZAROBILI HRVATA, BEŽAO IZ MARIJUPOLJA: Zagreb potvrdio hapšenje, preti mu SMRTNA KAZNA! Vjekoslav dao izjavu RAŠA TUDEJ!

Hrvatska -

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske potvrdilo je danas da je ruska vojska u Ukrajini zarobila Hrvata koji je pokušavao da pobegne iz Marijupolja zajedno s nekoliko drugih boraca.

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu i u saradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja da radi na rešavanju slučaja. Zbog osetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkriti detaljnije informacije", rekli su iz Ministarstva za Večernji list.

Hrvatski državljanin je u intervjuu za rusku televiziju RT otkrio da se pridružio ukrajinskoj vojsci 2020. godine kako bi na taj način dobio državljanstvo.

"Moj razlog za dobijanje ukrajinskog državljanstva je taj što sam ovde upoznao ženu u koju sam se zaljubio. Imala je bolesnu majku i nije htela da napusti Ukrajinu", rekao je muškarac na snimku.

Odluku da dobije državljanstvo služenjem u vojsci nazvao je lošom idejom. On je kazao da ga Rusi dobro tretiraju, navodi Večernji list.

Televizija je prenela njegove reči da je zarobljen kad je pokušao da pobegne iz Marijupolja.

"Hodali smo 260 kilometara, skrivali se i putovali samo po noći, pokušavajući da izbegnemo bilo kakav kontakt", rekao je i dodao da je plan propao kad su naleteli na rusku jedinicu i predali im se.

Na društvenim mrežama spominje da je u pitanju hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, dok je Večernji list obraji samo njegove inicijale V:P.

Ženevska konvencija, podsetimo, ne važi za pse rata, odnosno plaćenike, što su Rusi napomnuli na početku napada na Ukrajinu. Rusko vojno tužilašto je pre nekoliko dana, zajedno sa tužilaštvom DNR, saopštilo da će za strane borce tražiti smrtnu kaznu, ili 15 godina robije.

Kurir.rs/Fonet

Bonus video:

00:32

Zelenski: Povratak na situaciju od 23. februara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track