HRVATSKA OČAJNIČKI POKUŠAVA DA IZVUČE ZAGREPČANINA ZAROBLJENOG U UKRAJINI: Oglasila se i rodbina plaćenika: SITUACIJA JE GROZNA!
Foto: Printscreen Facebook

UHVAĆEN tokom bekstva iz mariupolja

HRVATSKA OČAJNIČKI POKUŠAVA DA IZVUČE ZAGREPČANINA ZAROBLJENOG U UKRAJINI: Oglasila se i rodbina plaćenika: SITUACIJA JE GROZNA!

Hrvatska -

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske danas je potvrdilo da rade na slučaju zarobljenog hrvatskog državljanina, za kojeg se na društvenim mrežama navodi da je Vjekoslav Prebeg (40) iz Zagreba, kog su uhvatili Rusi u Ukrajini tokom borbi u Mariupolju.

- Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu i u saradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rešavanju tog slučaja. Zbog osetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije - stoji u izjavi iz ministarstva, prenosi zagrebački Jutarnji list.

Vjekoslav Prebeg daje intervju za RT
Vjekoslav Prebeg daje intervju za RTfoto: Foto Printscreen Twitter

Kako navode, zasad još nije tačno rečeno kad je Hrvat uhapšen, a ni koja je njegova sudbina.

Ruska državna televizija RT, objavila je da je njen novinar Roman Kosarev razgovarao s Prebegom, za kojeg navode da je hrvatski državljanin koji se, kako tvrde, borio u redovima ukrajinske vojske. Hrvat im je, kažu, rekao da je bio vojnik u ukrajinskoj brigadi marinaca koja se skrivala u Mariupolju te tvrdi kako su njega i još nekoliko drugih boraca Rusi zarobili tokom pokušaja bekstva iz opkoljenog grada. RT je objavio i njegovu fotografiju na kojoj je prikazan kako sedi u prostoriji na nepoznatoj lokaciji.

Vjekoslav Prebeg, Ukrajina
foto: Facebook / Vjekoslav Prebeg

Sve što je izjavio za RT treba uzeti s rezervom, budući da je teško verovati da je smeo slobodno iznositi svoja mišljenja, piše Jutranji list.

- Napuštali smo Mariupolj, hodali noću pešice 260 kilometara, skrivali se, izbegavali svaki mogući kontakt... Plan nam je propao kad smo naleteli na rusku artiljerijsku jedinicu, morali smo se predati - izjavio je zarobljeni Hrvat za RT.

Hrvat kaže kako se redovima ukrajinske vojske pridružio još 2020. godine. Hteo je, navodi, dobiti ukrajinsko državljanstvo nakon što je tamo odslužio trogodišnji ugovor. Objašnjava kako je hteo dobiti ukrajinsko državljanstvo jer se zaljubio u Ukrajinku.

- Imala je bolesnu majku i nije htela otići iz Ukrajine - dodao je on, ali nije precizirao kako je uopšte završio u Ukrajini.

Vjekoslav Prebeg
foto: Facebook / Vjekoslav Prebeg

Zarobljeni hrvatski državljanin ruskoj televiziji objasnio je kako je imao vrlo malo direktnog iskustva s krajnje desnim ukrajinskim jedinicama, poput odreda Azov u bitci kod Mariupolja.

- Azov učestvuje u obrani, ali mi imamo odvojenu komandnu liniju, potpuno odvojenu. Oni nisu deo ukrajinskih oružanih snaga - rekao je Prebeg, kako ga citira RT, javlja Jutarnji list.

- Čuo sam da su oni iz Azova vrlo fašistički nastrojeni i da su nacisti. Takođe sam čuo o groznim stvarima koje su uradili građanima koje su zatvorili, čak su verovatno i na nas povremeno pucali - kazao je Hrvat za RT.

- Više nikad ne bih uzeo oružje u ruke. Ako budem oslobođen, verovatno ću se pridružiti nekoj dobrotvornoj organizaciji ili Međunarodnom crvenom krstu... Želim preživeti, želim živeti... Želim opet biti sa ženom koju sam upoznao u Ukrajini. U pritvoru me leče, dobijam hranu i pružena mi je potrebna medicinska pomoć - zaključio je zarobljeni Hrvat za RT televiziju.

1 / 6 Foto: Facebook / Vjekoslav Prebeg

Član porodice Vjekoslava Prebega do kog je došao Jutarnji list nije bio previše raspoložen za komunikaciju s medijima. Ipak, kratko je potvrdio da je njegov rođak zarobljen i da traje postupak da se on izvuče iz Rusije.

- Situacija je grozna, radi se na tome da ga što pre izvučemo, ne mogu vam i ne želim išta više reći jer bi to moglo ugroziti njegovu sigurnost. U Ministarstvu spoljnih poslova znaju mnogo, upoznati su sa svime i oni rade na tome - rekao je sagovornik za Jutarnji list.

(Kurir.rs/ Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja