HRVATI PUTOVNICI NE VERUJU: Sve više naših komšija se odriče državljanstva, ovo su glavni razlozi!
Foto: Shutterstock

statistika

HRVATI PUTOVNICI NE VERUJU: Sve više naših komšija se odriče državljanstva, ovo su glavni razlozi!

Hrvatska -

U periodu od 2011. do 2021. godine stanovništvo Hrvatske smanjilo se za 396.360 ljudi, odnosno 9,25 odsto. Hrvatska sada ima 3.888.529 miliona stanovnika. O iseljavanju stanovništva se priča godinama, a ovaj popis je upravo to potvrdio.

Vladina mera Ja biram Hrvatsku, zamišljena i predstavljena kao jedna od mera demografske revitalizacije, do sada nije dala značajnije rezultate.

"Do sada je zaprimljeno 16 zahtjeva za podršku Biram Hrvatska, od kojih je pet pozitivno riješeno, četiri negativno, a sedam prijava je još u obradi", saopšteno je krajem aprila iz HZZ-a.

Godine 2021. otpuštene su 154 osobe, a četiri osobe su se odrekle hrvatskog državljanstva. U prva četiri meseca ove godine državljanstva se odreklo duplo više ljudi, piše N1. U periodu od 1. januara 2022. do 1. maja 2022. godine 86 osoba je oslobođeno hrvatskog državljanstva, dok se osam osoba odreklo hrvatskog državljanstva.

Zakon navodi da se hrvatskog državljanstva mogu odreći punoljetni hrvatski državljani koji borave u inostranstvu, a imaju i strano državljanstvo. Najčešći razlozi za podnošenje zahteva za odricanje od hrvatskog državljanstva su lični razlozi, zaposlenje i obrazovanje.

Da bi se hrvatski državljanin odrekao državljanstva dovoljna je izjava osobe koja na dan davanja izjave samovoljno gubi državljanstvo. Takođe, punoletna osoba nakon odricanja ne može povratiti hrvatsko državljanstvo. Međutim, naplaćuje se i odricanje od državljanstva.

Ako se zahtev za prestanak hrvatskog državljanstva podnosi u Republici Hrvatskoj, naplaćuje se upravna pristojba prema tarifnom broju 9. stav 1. Uredbe o tarifi upravnih pristojbi ("Narodne novine", br. 92/21, 93/21 i 95). /21) u iznosu od 2520 kuna.

Za zahtev za prestanak hrvatskog državljanstva koji se podnosi diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu naplaćuje se administrativna taksa prema tarifnom broju 43. Uredbe o tarifi administrativnih pristojbi u iznosu od 3.150,00 kuna. Ovom taksom su obuhvaćene sve administrativno-konzularne radnje u postupku prestanka hrvatskog državljanstva", kažu u MUP-u.

U MUP-u kažu da je najčešći način prestanka hrvatskog državljanstva otpuštanje, a ne odricanje.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track