GENERAL DOMOLJUB SADA MULJA SA UVOZOM RIBE U HRVATSKU Zadarski odbornik teško optužuje Antu Gotovinu! Nepravilnosti potvrdila i EU
Foto: STRINGER / AFP / Profimedia, Facebook

biznis mutni

GENERAL DOMOLJUB SADA MULJA SA UVOZOM RIBE U HRVATSKU Zadarski odbornik teško optužuje Antu Gotovinu! Nepravilnosti potvrdila i EU

Hrvatska -

Okružno državno tužilaštvo u Zadru odgovorilo je na zahtjev zadarskog odbornika Marka Pupića Bakrača, koji tvrdi da se tuna u Hrvatsku uvozi jeftino iz Libije, bez papira, te da se naknadno popunjavaju dokumenti kako bi riba mogla legalno putovati na japansko tržište, piše Dnevnik.hr.

Pupić kaže da je slučaj preuzeo USKOK. A pošto posle tri meseca nije saslušan o informacijama koje ima o falsifikovanju dokumenata, Pupić zaključuje da ovaj slučaj, koji, kako kaže, svedoči o mahinacijama ministarke poljoprivrede Marije Vučković, očigledno nije prioritet. Ili namerava da gurne pod tepih tokom vremena bez sprovođenja ikakvih istražnih radnji“, dodao je on.

U odgovoru tužilaštva u Zadru odbornika Pupiću stoji: „Povodom sumnje u nezakonitu nabavku tune za jadranske kaveze dva preduzeća – Jadran tuna i Pelagos net farma, obavještavamo Vas da je slučaj preuzeo USKOK Zagreb i tužilaštvp , jer je postojala sumnja na zloupotrebu položaja i ovlasti. Shodno navedenom, pozivamo Vas da se povodom rezultata istraga vezanih za Vaše podneske javite USKOK-u u Zagrebu.“

Pupić Bakrač je ranije tvrdio da tunjevina u Hrvatsku ne stiže po pravilima EU, a uz blagoslov resornog ministarstva i izuzeće inspektora iz Zadra i Šibenika.

„Te nepravilnosti su dogovorene u Ministarstvu poljoprivrede, a sastanke je vodila ministarka Marija Vučković“, tvrdi Pupić Bakrač.

Evropska komisija potvrđuje nepravilnosti Ministar Vučković sve to demantuje. A u ime dva pomenuta preduzeća Ante Gotovina, Pelagoš i Adriatic Tuna, mahinacije negira i advokat Ivo Farčić.

"Ovo je apsolutna neistina. Tuna u Hrvatsku, što se tiče kompanija Pelagos i Adriatic tuna, stiže po svim propisima. Nema nejasnoća i netačnosti", rekao je Gotovinin advokat.

Međutim, Evropska komisija je potvrdila da u hrvatskim uzgajalištima tune i dalje ima nepravilnosti, pa je Hrvatska dobila zvanično upozorenje zbog nedostataka u praćenju transporta i smeštaju plavoperajne tune u kaveze.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track