BOLESNIKE NEMA KO DA PREVOZI: Hrvatski vozači hitne pomoći sutra štrajkuju, ministar zdravlja: Nemam razumevanja ni tolerancije!
Foto: Profimedia

drama

BOLESNIKE NEMA KO DA PREVOZI: Hrvatski vozači hitne pomoći sutra štrajkuju, ministar zdravlja: Nemam razumevanja ni tolerancije!

Hrvatska -

U nedelju, uoči sutrašnjeg štrajka vozača hitne pomoći, ministar zdravlja Vili Beroš rekao je da podržava svaki protest koji je u skladu sa zakonom, ali da nema tolerancije za uskraćivanje zdravstvene zaštite.

"Svaki protest koji je u skladu sa zakonom je legitiman i demokratski način izražavanja stavova i ispoljavanja zahteva za rešavanje određenih otvorenih pitanja", naveo je Beroš u saopštenju.

S druge strane, podržava najavljeni protest pojedinih vozača u sanitetskom prevozu, ukoliko je to zakonski opravdano s obzirom na neophodnost pružanja zdravstvenih usluga pacijentima. Međutim, kako je rekao, kao ministar zdravlja, nema razumevanja i tolerancije prema uskraćivanju zdravstvene zaštite najugroženijim građanima, kojima je sanitetski prevoz ključan u lečenju i nezi.

Pojedini vozači hitne pomoći najavili su za ponedjeljak početak štrajka koji će trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva, odnosno donošenja uredbe kojom bi se njihove plate izjednačile na nacionalnom nivou, jer se danas razlikuju za 1.500 kuna, ovisno o županiji.

Beroš je rekao da se rešenje dogovara sa svim akterima koji odlučuju o tom pitanju i podsetio da su Vlada i Ministarstvo prošle godine uspostavili dijalog sa sindikatima i pokazali volju da se to pitanje reši. Beroš je zato rekao da nema razloga da se rešenje traži na ulici ili "preko leđa" pacijenata.

On očekuje da domovi zdravlja i vozači hitne pomoći nastave da pružaju kontinuiranu zdravstvenu zaštitu, kako bi pacijentima pružili maksimum u konstruktivnoj i mirnoj atmosferi i zajedničkim snagama pronašli rešenje u korist zaposlenih.

Kurir.rs/Telegram.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track