MILANOVIĆ NE ODUSTAJE OD STAVA ZA NATO: Plenković zbog svojih ambicija u EU dopušta da Hrvatsku razvlače kao bludnicu po cesti!
Foto: EPA / KENZO TRIBOUILLARD / POOL

o izbornom zakonu u bih

MILANOVIĆ NE ODUSTAJE OD STAVA ZA NATO: Plenković zbog svojih ambicija u EU dopušta da Hrvatsku razvlače kao bludnicu po cesti!

Hrvatska -

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da ostaje pri stavu da treba blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO dok se ne promeni izborni zakon BiH tako da Hrvati biraju svoje predstavnike.

On je na konferenciji za novinare u Zagrebu rekao da će kao sukreator spoljne politike, hrvatskom ambasadoru pri NATO-u Mariju Nobilu dati instrukciju da glasa protiv pristupanja Švedske i Finske tom savezu.

Milanović je kazao i da će generalnom sekretaru NATO uputiti dopis u kojem će obrazložiti svim članicama zašto je za Hrvatsku važna izmena izbornog zakona u BiH.

Zoran Milanović
foto: Youtube prtscr / Večernji list

On je poručio da će "do zadnjeg trenutka govoriti i upozoravati da je zadnja na Hrvatskom saboru koji može i ne mora dići ruke za ratifikaciju tog pristupa".

"To ne bi bio čin protiv Finske i Švedske, nego za Hrvatsku. U tom slučaju bi se istog trenutka rodio neverovatan interes za Hrvatsku i njene problem", rekao je hrvatski predsednik.

On je ocenio da će u slučaju da Sabor ratifikuje pristup značiti da je Hrvatska "poklonila jedino porodično srebro, jedini instrument i polugu uticaja koju u ovom trenutku ima da bi rešila ozbiljan problem koji se događa, ne na Dnjepru, nego na Uni".

Milanović je podsetio da je Tuska protiv ulaska Švedske i Finske u NATO čime je pokazala, kako je rekao, kako se ponašaju države koje brinu o svojim interesima i o svojim spoljnopolitičkim ciljevima i za to koriste sve raspoložive, legalne instrumente.

"Čak i onda kada se ne moramo slagati s onim što traže, na primer šta Turska traži, pogotovo od Švedske, Turska ima pravo na to. I zato danas NATO nije mogao da donese nikakvu odluku", zaključio je hrvatski predsednik.

On je ocenio da "Hrvate u BiH kao politički entitet" razaraju i optužio premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice Andreja Plenkovića da učestvuje u tome zajedno sa nekoliko saradnika.

Milanović je dodao da Plenković zbog "svojih ambicija u EU dopušta da Hrvatsku razvlače kao bludnicu po cesti".

Iz vlade Hrvatske su više puta istakli da podržavaju ulazak Finske i Švedske u NATO, a ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman nedavno je kazao da je siguran da će hrvatski ambasador pri NATO Mario Nobilo poslušati vladu kada bude glasanje o toj temi, odnosno "razumno mišljenje koje je u skladu sa hrvatskim obavezama u NATO-u i podršci politici otvorenih vrata".

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track