GDE JE NESTALO 260.000 EVRA U SKUPIM LEKOVIMA: Hrvatsko ministarstvo zdravlja šalje inspekciju u poznatu zagrebačku bolnicu!
Foto: Youtube/N1

pronevera

GDE JE NESTALO 260.000 EVRA U SKUPIM LEKOVIMA: Hrvatsko ministarstvo zdravlja šalje inspekciju u poznatu zagrebačku bolnicu!

Hrvatska -

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da u zagrebačku bolnicu Sveti Duh šalje farmaceutsku inspekciju radi utvrđivanja činjenica o potencijalnom nestanku lekova u vrednosti od dva miliona kuna (1Evro-7,5 kuna), a ministar Vili Beroš rekao je da se slučaj ne sme zanemariti.

U cilju utvrđivanja svih činjenica u slučaju potencijalnog nestanka lekova u iznosu od dva miliona kuna u KB Sveti Duh, Ministarstvo zdravstva zatražilo je očitovanje od KB-a Grada Zagreba i uputit će farmaceutsku inspekciju Ministarstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je da se pomenuti slučaj u bolnici Sveti Duh ne sme i ne može zanemariti, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Direktorka bolnice Ana-Marija Šimundić rekla je za portal 24 sata da je novo rukovodstvo bolnice otkrilo da su nestali lekovi u vrednosti od dva miliona kuna, koji nisu utrošeni i nigde ih nema u bolnici.

"Svaku sumnju na neodgovarajuće postupanje u zdravstvenom sistemu treba utvrditi preko nadležnih organa, što činimo i u ovom slučaju. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske", istakao je Beroš.

On napominje da za svaku zdravstvenu ustanovu u sistemu važe isti zakoni i da svaki rukovodilac ustanove mora odgovorno da upravlja svim procesima, pa i finansijskim.

Ističe da je u toku detaljna finansijska analiza Ministarstva zdravlja svih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, kako bi se postojeći procesi učinili još transparentnijim i sprečili slučajevi kao što je sadašnji u KB Sveti Duh.

Ministarstvo zdravlja će uskoro obavestiti javnost o detaljima ovih koraka kako bi direktorima skrenulo pažnju na važnost aktivnog praćenja svih procesa u sopstvenim ustanovama.

„Finansijska efikasnost zdravstvenog sistema postiže se odgovornim djelovanjem aktera na svim nivoima zdravstvenog sistema, što je jedan od pravaca naših reformskih mjera, uz organizaciona i kadrovska unapređenja“, rekao je Beroš.

On je istakao odlučnost da se postigne cilj da svaki akter u zdravstvenom sistemu u potpunosti preuzme odgovornost za poslove iz svog delokruga kako bi napravio neophodne reformske korake.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track