HRVATI REŠAVAJU BLOKADU UKRAJINSKIH LUKA: Velikodušno im za pšenicu ponudili svoju infrastrukturu!
Foto: Profimedia

predlog

HRVATI REŠAVAJU BLOKADU UKRAJINSKIH LUKA: Velikodušno im za pšenicu ponudili svoju infrastrukturu!

Hrvatska -

Hrvatske luke na Jadranu mogle bi da budu alternativni način za transport žita iz Ukrajine, čije su crnomorske luke blokirane, ka severnoj Africi, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Andreja Metelko Zgombić.

Metelko Zgombić učestvovao je na sastanku Saveta za opšte poslove na kojem se razgovaralo o pripremama za dva predstojeća samita EU, o Ukrajini, bezbednosti hrane i energetici.

„U raspravi sam skrenuo pažnju da su hrvatske luke na Jadranu dostupne i da mogu biti efikasan i kratak put do severne Afrike“, rekao je Metelko Zgombić.

"Solidarnost staze" Evropska komisija je pre deset dana predstavila akcioni plan koji predviđa uspostavljanje „traka solidarnosti” kako bi se omogućio izvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda kopnom iz Ukrajine, čije su luke bile blokirane posle ruske invazije.

U normalnim okolnostima, 75 odsto ukrajinske proizvodnje žitarica odlazi na izvoz, što predstavlja jednu petinu ukupne zarade Ukrajine od izvoza. Pre ruske invazije, 90 odsto izvoza žitarica i uljarica išlo je preko ukrajinskih crnomorskih luka.

Zbog ruske invazije Ukrajine i blokade njenih luka, žitarice i drugi poljoprivredni proizvodi ne mogu se izvoziti, što predstavlja globalnu pretnju za snabdevanje hranom. Trećina ukrajinskog izvoza ide u Afriku, koja bi mogla da umre od gladi.

Ogromne količine žitarica treba da se dovoze u EU kopnenim putem, a zatim iz morskih luka prebacuju u Afriku.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track