OVO SU NAJVEĆE PREVARE U HRVATSKOJ: Prosečna traje osam meseci i žrtve ostavi bez 750.000 evra!
Foto: Profimedia

drama

OVO SU NAJVEĆE PREVARE U HRVATSKOJ: Prosečna traje osam meseci i žrtve ostavi bez 750.000 evra!

Hrvatska -

"Kako da krademo?" je prvo sveobuhvatno istraživanje koje je provelo Udruženje sertifikovanih ispitivača prevara Hrvatske, lokalni ogranak ACFE , o vrstama i metodama prijevara u hrvatskom provrednom okruženju.

Istraživanje, koje je upućeno na više od 3.500 ispitanika, detaljno ispituje 124 slučaja prevare u 16 ​​različitih sektora privrede u poslednje dve godine. Ukupno evidentirana šteta veća je od 165 miliona kuna (1 evro - 7,5 kuna), a procenjuje se da je zbog prijevara izgubljeno do 13 posto ukupnog prihoda.

Tipičan hrvatski prevarant je muškarac, ima dugogodišnje iskustvo u organizaciji koja je žrtva prevare, star oko 50 godina, u više od dve trećine slučajeva naš počinilac ima saučesnike. Prosečan gubitak po oštećenoj organizaciji je oko 750.000 dolara, a tipična prevara traje osam meseci pre nego što se otkrije.

Proneverno prisvajanje imovine je najčešći oblik prevare (52 odsto slučajeva), zatim mito i korupcija (31 odsto), dok je treći i najbrže rastući oblik prevare kompjuterski / sajber kriminal (22 odsto). Tri četvrtine prevara obuhvaćenih istraživanjem prijavljeno je u privatnom sektoru, dok se ostatak odnosi na javni i javni sektor.

Samo 22 odsto prevara se otkrije dojavom ili žalbom, a u poređenju sa međunarodnim iskustvom, mi smo ispod proseka u mehanizmima kontrole menadžera.

Čak 13 odsto svih prevara otkriveno je slučajno, polovina organizacija nema kontrolne mehanizme za otkrivanje prevara, a samo 7 odsto organizacija imalo je SOS telefon ili neki drugi formalni mehanizam za prijavu u vreme prevare.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track