ANKETA U HRVATSKOJ 45 posto građana smatra da bi se država mogla direktno uključiti rat!
Foto: Profimedia

Kriza u Ukrajinu

ANKETA U HRVATSKOJ 45 posto građana smatra da bi se država mogla direktno uključiti rat!

Hrvatska -

Rat u Ukrajini nepovratno je promenio celi svet, pa tako i Hrvatsku, oiše Večernji list.

Pitanje bezbednosti nametnulo se kao jedno od ključnih, a upravo kao to doživljavaju građani Htvatske, analizirao je i HTejting Dnevnika državne HRT.

Navedena anketa kako je saopšteno bila je sprovedena od 16. do 19. maja na uzorku od 1.400 ispitanika, uz statističku grešku +2,62 posto, dok je pouzdanost istraživanja navedena sa verovatnoćom od 95 odsto

Na pitanje "Bojite li se da bi se Hrvatska mogla direktno uključiti u rat" čak 46,5% ispitanika se izjasnilo da se ne boji da će se to dogoditi, dok 40% se boji se te mogućnosti. Niti se boji, niti se ne boji njih 13%, a 2,5% nisu sigurni. Kad je reč o pitanju o odbrani Hrvatske u slučaju izbijanja rata i napada, 11% ispitanika smatra da bi Hrvatska vojska (HV) mogla samostalno odbraniti zemlju. Najviše njih, 45,9%, smatra da može, ali samo uz pomoć NATO-a i Evropske unije.

Da Hrvatska nije spremna za vojni sukob misli 36,9% ispitanika, a ostali (6,1%) ne znaju ili ne žele odgovoriti.

Jedna od tema koju je obradio HRejting je i moguće povećanje vojnog i odbrambenog proračuna. Čak 55,2% ispitanika se slaže s predlogom da Hrvatska poveća izdvajanja za odbranu i vojsku, dok se pak s time ne slaže njih 26,2%. Niti se slaže, niti se ne slaže gotovo 13,8% ispitanika, a mali procenat (4,7%) njih ne želi odgovoriti.

Početak rata u Ukrajini pobudio je ponovo interes javnosti kad je riječ o skloništima. Kad je reč o tome gde se nalazi najbliže sklonište, to je pitanje na koje može odgovoriti 24% ispitanih, a podjednak procenat to pak ne zna.

Gotovo 6% građana zna gde se nalazi najbliže sklonište, ali kaže da bi se pre sklonili u svoj podrum. Jedna petina ispitanika ne zna gde im je najbliže sklonište i sklonili bi se u svoj podrum. Oko 13% ispitanih ne zna gde je najbliže sklonište i ne zna gde bi se sklonili, a njih 12% kaže da nema skloništa u blizini.

Kurir.rs/Večernji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track